Două milioane de români își sărbătoresc onomastica
07 Ianuarie 2021, 13:46 (actualizat 09 Ianuarie 2021, 15:17)
(actualizat 09 Ianuarie 2021, 15:17) | Știrile TVR

Ion și Ioana se bucură astăzi de urări. Sf. Ioan este sărbătorit de peste două milioane de români. Mai exact 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi au fost botezați cu numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Ioan Botezătorul este una dintre figurile centrale ale creștinismului și islamului. În tradiția populară se spune că cine bea astăzi agheasmă mare este ferit de boli, tot anul.

Pr. Paroh emil Cărămizaru, biserica Sf. Gheorghe Nou: “Mântuitorul ne spune cine este Ioan pentru lume. Dintre cei născuţi din femeie nu a fost niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul şi înainte mergătorul domnului. El are această misiune sfântă, deosebită, cosmică, de a-l identifica pe mielul lui Dumnezeu, cel ce ridic păcatul lumii”.

Pr. Nectarie, stareţ Mânăstirea Radu Vodă: “Învăţătura de bază a Sf. Ioan Botezătorul a fost aceea de "Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu" El a vorbit despre venirea iminentă a Domnului, descriindu-l chiar cu aceste cuvinte "Iată mielul lui D-zeu cel ce ridică păcatul lumii".

Pentru fiecare dintre noi ziua de astăzi are diferite semnificaţîi.

Ioan este nume iudaic: „Iohanan" și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit". Aproximativ două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica.

Ionuț Dolănescu, interpret: “E o zi sfântă, e onomastica noastră, a tuturor celor care purtăm acest nume sfânt, este o zi specială pentru că, odinioară, în casa tatălui meu se strângeau foarte mulţi oameni, mulţi artişti, mulţi prieteni”.

Conform tradiţiei populare, această zi este una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul.