Dr. Alexandru Rafila, la TVR: România e undeva acum între 0,8 și 0,9 rata de transmitere a coronavirusului. Suntem foarte departe de dobândirea imunității colective
26 Mai 2020, 22:02 (actualizat 26 Mai 2020, 22:06)
(actualizat 26 Mai 2020, 22:06) | Mihaela Carpea

"Avem în mod evident o scădere comparativ cu începutul lunii mai, de circa 35%, a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Ăsta e un lucru foarte bun", a subliniat marți seara, la Tema zilei, medicul Alexandru Rafila. El a anunțat în Telejurnal că, în România, rata de transmitere a coronavirusului se menține sub 1, iar dacă trendul continuă, pot fi luate măsuri suplimentare de relaxare. Suntem însă foarte departe de dobândirea imunității colective, a avertizat Rafila.

"Noi putem vorbi despre o tendință descrescătoare semnalată după data de 15 mai, practic. Gândiți-vă că în ultimele 2 săptămâni am avut o medie de circa 200 de cazuri noi înregistrate zilnic, sigur, cu variații între 150 și 220 - 230 de cazuri, importantă este media acestor două săptămâni, iar în perioada anterioară avusesem o medie undeva în jur de 300, 320 de cazuri, deci avem în mod evident o scădere comparativ cu începutul lunii mai, de circa 35%, a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Ăsta e un lucru foarte bun", a declarat dr. Alexandru Rafila.

Specialistul avertizează însă că trebuie să ne menținem în această tendință.

"Aș spune că ar trebui să rămânem precauți până cel puțin la sfârșitul acestei săptămâni, iar dacă situația actuală se menține, avem o rată de transmitere care se menține sub 1, România e undeva acum între 0,8 și 0,9 rata de transmitere, atunci sigur că și instituțiile publice responsabile de gestionarea acestei situații pot lua măsuri suplimentare de relaxare în alte domenii economice sau sociale - accesul la diverse tipuri de servicii, diverse tipuri de activități, dar repet, acest lucru este posibil în măsura în care situația epidemiologică permite acest lucru. E mai bine să avem o relaxare treptată", a subliniat Rafila.

Dincolo de măsurile mai mult sau mai puțin punitive impuse de autorități, "comportamentul fiecăruia dintre noi este cel care condiționează evoluția generală a pandemiei în România", a adăugat președintele Societății Române de Microbiologie.

Rafila a subliniat din nou importanța comportamentului responsabil al cetățenilor, în comparație cu măsurile administrative care pot fi luate de autorități. "Lucrurile astea trebuie să meargă împreună, nu sunt discordante", a arătat el.

Suntem foarte departe de dobândirea imunității colective, a avertizat Rafila.

"Nu trebuie să ne facem speranțe inutile" a declarat el, dând ca exemple Franța și Spania, unde există o prevalență de doar 5% din populație care a trecut prin infecție. "Noi, probabil, suntem chiar mai puțin decât atâta, deja undeva în jur de 2% mai degrabă și asta înseamnă că restul populației, 95 sau 98%, nici nu mai are importantă, poate să fie infectată. Și scăderea transmisibilității depinde de cum ne comportăm noi, nu de faptul că avem această imunitate colectivă, care este dobândită în timp, în ani de zile, probabil de evoluție a acestei boli. Și atunci așteptăm, încercăm să frânăm transmiterea și să avem o viață apropiată de normal în așteptarea, eventual, a unui vaccin, cu care să se producă imunizarea populației într-un procent suficient de mare încât transmiterea virusului să fie întreruptă sau, oricum, diminuată aproape de zero", a conchis Rafila pe această temă.