Dr. Oz ar putea deveni primul senator musulman din istoria SUA. Susținut puternic de fostul președinte Trump, doctorul devenit celebru în emisiunea lui Oprah are o relație complicată cu musulmanii din SUA
07 Noiembrie 2022, 12:49 (actualizat 07 Noiembrie 2022, 12:53)
(actualizat 07 Noiembrie 2022, 12:53) | Știrile TVR

La alegerile parțiale din SUA, statul Pennsylvania l-ar putea trimite în Senat pe Mehmet Oz, - cunoscut publicului larg ca "Dr. Oz" din emisiunea lui Oprah Winfrey -, care ar putea deveni astfel primul senator musulman din istoria țării. Spre deosebire de majoritatea americanilor musulmani, dr. Mehmet Oz este republican, iar distanțarea sa de comunitățile musulmane și unele dintre comentariile lui despre islam, precum și susținerea din partea lui Donald Trump, i-au deranjat pe musulmani, notează NY Times.

Mehmet Oz a fost invitat de musulmanii din statul Pennsylvania la evenimente desfășurate la moschei și s-au așteptat ca el să vorbească despre modul în care viața i-a fost influențată de credința sa, dar și despre importanța faptului că un musulman ar putea fi ales într-o funcție atât de înaltă. Dar el nu a făcut niciunul dintre aceste lucruri.

Identitatea personală și cea politică ale doctorului Oz  fac puțin probabil ca el să joace rolul unui musulman care face istorie într-o funcție publică și care sparge barierele, notează publicația americană.

Oz s-a identificat ca un musulman laic, și-a crescut cei patru copii în religia creștină a soției sale și rareori discută despre credințele sale religioase în public. În plus, spre deosebire de majoritatea musulmanilor americani, este republican. Iar unele dintre rarele sale comentarii despre islam – inclusiv un avertisment cu privire la legea Sharia în Statele Unite, demers pe care niciun grup nu l-a propus vreodată – au fost privite de  musulmanii americani drept semnale islamofobe.

Dar distanțarea musulmanilor față de doctorul Oz vine mai ales din faptul că el este susținut puternic de fostul președinte Donald Trump, cel care a declarat la un moment dat că ia „în considerare cu fermitate” închiderea moscheilor din Statele Unite. Trump a mai afirmat într-un interviu „Cred că Islamul ne urăște” și, în calitate de președinte, a interzis călătoriile în Statele Unite cetățenilor din mai multe țări predominant musulmane.

Lupta pentru controlul Senatului este indecisă în acest moment, iar Pennsylvania este unul dintre statele al căror rezultat poate fi decisiv. Aici, dr. Oz îl înfruntă pe democratul John Fetterman. În vârstă de 53 de ani, Fetterman, absolvent la Harvard, a condus cursa electorală până  acum câteva luni, când a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a rămas cu probleme de percepție și auz.

În timpul campaniei, Mehmet Oz a profitat de problemele de sănătate ale lui Fetterman și chiar a sugerat că acestea nu s-ar fi întâmplat dacă democratul "ar fi mâncat măcar o legumă în viața lui."

În singura dezbatere dinainte de alegeri, democratul a avut o prestație slabă, care l-a propulsat pe contracandidatul său pe primul loc în sondaje. Diferența dintre cei doi este însă mică, un sondaj de sâmbătă arăta că Oz are un procent de 47%, iar Fetterman – 46,9%.

Deși Oz a devenit celebru în emisiunea ei, Oprah Winfrey nu îl susține în alegeri și și-a exprimat public sprininul pentru contracandidatul lui, John Fetterman. "Dacă aș fi locuit în Pennsylvania, l-aș fi votat deja pe John Fetterman, din multe motive”, a afirmat celebra realizatoare tv.

 

CITIȚI ȘI:

Arizona, stat-cheie în alegerile parțiale din SUA. Este un epicentru al "negaționismului electoral" promovat de Trump, iar diferențele din sondaje dintre republicani și democrați sunt în marja de eroare

EXCLUSIV | SUA, în linie dreaptă pentru alegerile parţiale, considerate cruciale pentru viitorul administraţiei Biden. Corespondență din Arizona, stat cheie, de la trimisul special Ramona Avramescu