Dr. Valeriu Gheorghiță: Avem nevoie de testare și de măsuri restrictive. Este importantă identificarea celor asimptomatici, pentru a nu mai răspândi infecția

29 octombrie 2020, 14:05

„În primul rând trebuie să înțelegem această creștere. Dacă această creștere se datorează unei creșteri a numărului de teste prelucrate, acesta este un lucru pozitiv, pentru că identificăm foarte multe persoane care sunt asimptomatice sau minim simptomatice și care, dacă rămâneau nediagnosticate, răspândeau infecția mai departe. Aceste persoane asimptomatice sau minim simptomatice nu creează o presiune suplimentară pe sistemul de sănătate”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase la Spitalul Militar din București, în direct la TVR.

Medicul este de părere că e nevoie de restricții, în condițiile în care nu avem o capacitate de testare foarte mare și astfel multe persoane asimptomatice nu sunt luate în evidență și răspândesc astfel virusul:

„Această  masă de persoane asimptomatice se extinde progresiv, rămâne nediagnosticată, generează cazuri simptomatice, cazuri cu forme severe și critice și, de la o zi la alta, avem o creștere în secțiile de terapie intensivă și ușor-ușor ajungem la atingerea capacității maxime. Dacă vom merge pe strategia să creștem întotdeauna numărul de paturi în secția de terapie intensivă sau în spitalele de boli infecțioase – această strategie ne va ajuta doar temporar. Ce se întâmplă de fapt în afara sistemului medical este foarte important, iar acolo testarea este cea care ne poate ajuta – pe de o parte prin identificarea celor pozitivi și nu mai răspândesc infecția – și măsurile restrictive, pentru că, dacă se vor impune niște măsuri importante de restricție, scade foarte mult probabilitatea ca ei să răspândească infecția, chiar dacă rămân nediagnosticați.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite