Dr. Valeriu Gheorghiță: România în momentul de față merge pe respectarea schemei de vaccinare așa cum este ea autorizată, doză inițială și rapelul la 21 sau 28 de zile

7 ianuarie 2021, 20:55

Coordonatorul Campaniei de vaccinare susține că specialiștii români știu situația epidemiologică din toate țările europene și sunt la curent cu toate încercările de a găsi soluții care să compenseze stocurile insuficiente de vaccinuri.

Valeriu Gheorghiță este însă de părăre că schema producătorului este de departe cea mai sigură.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator Campanie de vaccinare anti-COVID: „Soluția pe care noi o avem este să respectăm ceea ce este precizat în caracteristicile produsului și respectiv în autorizarea eliberată de Agenția Europeană a Medicamentului. Ca atare, România în momentul de față merge pe respectarea schemei de vaccinare așa cum este ea autorizată, așa cum spun toate dovezile medicale, cu două administrări, doză inițială și rapelul la 21 sau 28 de zile.”

Specialiștii sunt de părere că nerespectarea termenului la care trebuie făcut rapelul este riscantă.

Dr. Adrian Marinescu, infecţionist, Institutul Matei Balş: Toate datele pe care le avem ne arată că efectul scontat, obținerea de anticorpi, se întâmplă la o săptămână după a doua administrare.

Dr. Beatrice Mahler, pneumolog, Institutul Marius Nasta: Poate să existe o diferență de câteva zile, dar doza trebuie administrată cât mai aproape de ziua recomandată în prospectul produsului. Pentru a ajunge la o eficiență de 90-95%, este necesar ca a doua doză să fie administrată. Riscăm să avem o protecție mai mică.

De altfel, și specialiștii OMS au recomandat respectarea termenului până la rapel și recurgerea la alte soluții doar în situații excepționale.

Producătorii vaccinurilor au avertizat că nu sunt dovezi că produsele lor ar oferi protecție în alte condiții decât cele folosite în testele clinice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite