Dr. Beatrice Mahler: Incidența tuberculozei în România a fost, anul trecut, de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori. La persoanele care au beneficiat de screening, incidența a fost de șase ori mai mare

Beatrice Mahler
Beatrice Mahler
29 septembrie 2022, 18:35

„Incidenţa tuberculozei în anul 2021 a fost de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori. În cadrul screeningului la populaţia care a beneficiat de evaluare, incidenţa a fost de 245,61 cazuri la 100.000 de locuitori, de şase ori mai mare. (…) Comparând cu incidenţa din 2019, cifra este de patru ori mai mare. Prin urmare acest screening este activ. Acest screening a ajutat nu doar pacientul cu tuberculoză. Peste 4.300 de persoane au fost diagnosticate cu alte afecţiuni în afara tuberculozei, afecţiuni care diagnosticate la timp înseamnă timp şi ani din viaţă. Nu facem doar un screening pentru tuberculoză, facem un screening al plămânului. (…) Ne dorim să reuşim să creăm un hub de cercetare care să pună în prim plan cercetătorul român şi cred că nu o putem face mai bine decât atunci când vorbim de tuberculoză”, a declarat Mahler, într-o conferinţă de presă, organizată în deschiderea simpozionului internaţional „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a arătat că „dacă reuşim să identificăm cât mai mulţi pacienţi cu tuberculoză reducem drastic riscul de transmisibilitate a acestei boli şi putem să ţinem lucrurile sub control. (…) Dacă acest program de screening va fi un program de succes o să vedem cifrele crescând la anul. (…) Succesul acestui program de screening, paradoxal, va consta în creşterea incidenţei la nivel naţional şi în faptul că putem să identificăm mai repede pacienţii infectaţi, putem să îi tratăm, să oprim transmiterea – lucrul cel mai important în cazul unei boli infecţioase şi tuberculoza este una dintre aceste boli”, a arătat Rafila.

La rândul său, consilierul prezidenţial Diana Păun a afirmat că, potrivit statisticilor internaţionale, numărul persoanelor decedate din cauza tuberculozei a crescut în 2020 pentru prima dată în ultimul deceniu cu 1,5 milioane.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” găzduieşte în perioada 29 septembrie – 1 octombrie cel mai mare eveniment european pe tema tuberculozei – „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”, organizat în colaborare cu specialiştii de la Centrul de Cercetare Borstel – Institutul Plămânilor Leibnitz, Germania.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă