Drapelele vor fi în bernă la Berlin sâmbătă, în ziua funeraliilor lui Gorbaciov

Berlin
Berlin
1 septembrie 2022, 18:22

„Dorim să aducem un omagiu cuvenit cetăţeanului nostru de onoare şi pentru ceea ce el a făcut pentru schimbarea politică în RDG”, a declarat ministrul de Interne al landului Berlin, Iris Spranger, citat de AFP.

Ea a subliniat că Mihail Gorbaciov a pregătit terenul pentru reunificarea germană, care a avut loc la 3 octombrie 1990, la doar un an după căderea Zidului Berlinului.

Politicieni din toate partidele germane şi-au exprimat recunoştinţa faţă de fostul lider sovietic, unii lansând apeluri ca o stradă sau o piaţă din Berlin să-i poarte numele.

Liderul partidului conservator Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi prim-ministru al landului Bavaria, Markus Soeder, a cerut desfăşurarea unei ceremonii comemorative în onoarea lui Gorbaciov. „Germania îi datorează mult, el este unul dintre părinţii reunificării şi a oferit şi libertate pentru milioane de oameni”, a afirmat Soeder pentru cotidianul Münchener Merkur.

La celălalt pol al scenei politice germane, Gregor Gysi, fost responsabil al partidului Die Linke, stânga radicală, a cerut şi el o ceremonie care ar pune în evidenţă diferenţele între Gorbaciov şi actualul preşedinte rus, Vladimir Putin.

Putin nu va asista sâmbătă la funeraliile lui Gorbaciov, a cărui moştenire este o sursă de resentimente în Rusia.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite