Drogul ‘tranq’, desemnat o ameninţare pentru naţiune în SUA. Consumul său poate încetini respiraţia şi ritmul cardiac la niveluri periculoase

Captura droguri
Captura droguri
12 aprilie 2023, 14:12

„Este pentru prima dată în istoria naţiunii noastre când o substanţă este desemnată drept ameninţare emergentă”, a declarat într-o conferinţă de presă dr. Rahul Gupta, directorul biroului responsabil cu lupta împotriva drogurilor la Casa Albă.

Xilazina, autorizată ca sedativ şi analgezic veterinar din 1972 de Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA), nu este aprobată în afara utilizării la animale.

La om, consumul său poate încetini respiraţia şi ritmul cardiac la niveluri periculoase şi poate provoca infecţii ce riscă să ducă la amputarea de membre.

Între 2020 şi 2021, detectarea xilazinei de către Agenţia Antidrog din SUA (DEA) a crescut cu aproape 200% în sudul ţării şi cu peste 100% în vest.

Desemnarea sa ca ameninţare emergentă ar trebui să permită folosirea de fonduri cerute de preşedintele Joe Biden de la Congresul american în bugetul său pentru 2024, a explicat Gupta.

„Avem nevoie de sprijinul Congresului”, astfel încât „să nu fim nevoiţi să redirecţionăm banii dedicaţi altor cauze”, a pledat el. „Nu este vorba de o problemă privind statele” democrate sau republicane, ci „este problema Americii”, a declarat el.

În interval de trei luni, administraţia trebuie să prezinte Congresului un plan de acţiune, care va viza mai multe domenii.

O prioritate o reprezintă realizarea de mai multe teste pentru a detecta drogul şi analize pentru a înţelege mai bine de unde vine acesta – în special dacă el este deturnat către SUA sau din China -, cu scopul de a lupta mai bine împotriva prezenţei sale tot mai mari pe piaţa ilegală.

Cercetarea medicală reprezintă o altă prioritate.

„Vom aduna experţi naţionali în acest domeniu pentru a ghida practicile şi pentru a identifica abordările cele mai promiţătoare pentru o stabilizare clinică, gestionarea sevrajului şi protocoalele de tratament”, a detaliat Rahul Gupta.

În plus, „avem nevoie de un antidot”, care nu există până în acest moment, a adăugat el.

Naloxonul, antidot care permite resuscitarea unei persoane cu o supradoză legată de un opioid (de exemplu, fentanil), nu este eficient împotriva xilazinei.

Fentanilul şi xilazina, ambele de sinteză, sunt găsite deseori împreună în acelaşi produs, conform DEA.

În februarie, autorităţile sanitare americane au emis o „alertă la import” pentru a controla mai bine livrările de xilazină, astfel încât să existe garanţia că ele sunt destinate în mod eficient utilizării în scopuri veterinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite