Drogurile fac din ce în ce mai multe victime, în timp ce legile rămân blânde. Polițiștii antidrog sunt puțini, iar dealerii zburdă

11 iunie 2022, 18:14

În doar câteva zile, un tânăr a murit și aproape 20 au ajuns la spital, după ce au consumat droguri. Și numărul victimelor tot crește, potrivit datelor oficiale, timp în care, în parlament, un proiect de modificare a Legii antidrog stă în sertare de 3 ani și nu e considerat o urgență. Prevede pedepse mai mari cu până la șase ani pentru traficul de droguri și incriminarea unor noi fapte: cum ar fi deținerea oricărui tip de drog și pedepsirea mai aspră a traficantului a cărui victimă moare după consumul de substanțe interzise.

Conform unor surse judiciare, în prezent, dacă o persoană este prinsă cu 15-20 de grame de etnobotanice, adică 15-20 de doze, se face dosar penal, dar se clasează, pentru că fapta nu este incriminată. Dealerii știu foarte bine legislația și de aceea nu au asupra lor cantități mari de stupefiante precum etnobotanicele.

O problemă ridică și numărul insuficient de polițiști antidrog. Cifrele prezentate de liderul celui mai puternic sindicat din Ministerul de Interne sunt și mai îngrijorătoare.

VASILE ZELCA, Sindicatul Polițiștilor SNPPC: Din păcate, dealerii de droguri zburdă, noi suntem foarte puţini, undeva la 280 de specialişti antidrog, şi dacă împărţim aceşti oameni pe o planificare corectă a muncii, o să vedem că nu avem decât vreo 14 poliţişti pe tură, adică în fiecare oră, în România, lucrează 14-15 poliţişti antidrog. Vedeţi gravitatea situaţiei în care ne aflăm datorită lipsei de personal, care pune umărul, alături de legislaţia permisivă în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri, la amploarea acestui fenomen.

După incidentele de la Saga, de săptămâna trecută, procurorul șef adjunct al Secției de Combatere a Traficului de Droguri din DIICOT a fost invitat la Senat, la Comisia pentru Drepturile Omului.

ANCA DRAGU, președintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat: Ar trebui ca și consumul de substanțe psihoactive să fie incriminat. În această zonă, legislația este destul de neclară sau absentă și zilele următoare vom avea o discuție și cu MAI. Și pedepsele ar trebui mărite.

Un studiu al Agenției Naționale Antidrog din 2019 arată că grupa cu cel mai mare risc de consum este cea cuprinsă între 15 și 34 de ani. Etnobotanicele sunt cele mai accesibile și fac și cele mai multe victime. Periodic, în licee se fac informări despre riscul consumului de droguri, însă efectele nu se văd în statistici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite