Duma de Stat rusă a denunțat tratatul care impune o limită asupra forțelor armate convenționale din Europa
17 Mai 2023, 07:46 (actualizat 17 Mai 2023, 08:02)
(actualizat 17 Mai 2023, 08:02) | Știrile TVR

Moscova nu mai este limitată de niciun acord internațional referitor la desfășurarea şi concentrarea efectivelor militare cât mai aproape de granițele Uniunii Europene. Duma de stat a denunţat Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa.

Documentul a fost semnat în anii '90 de statele NATO şi cele ale fostului Pact de la Varşovia, cu scopul de a echilibra balanţa militară între Est şi Vest şi de a reduce înarmarea.

De fapt, Moscova şi-a suspendat participarea la Tratat încă din 2007 - denunţarea de acum este legiferarea acestui demers. Moscova a acuzat atunci Occidentul că îşi încalcă obligaţiile, prin extinderea Alianţei Nord-Atlantice şi amplasarea scutului antirachetă în Polonia și România, considerându-le o amenințare directă la adresa securității Rusiei.

Odată cu retragerea oficială a Rusiei din Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale, Moscova susține că va avea deplină libertate de a-și amplasa oriunde și oricât pe teritoriul său armament și efective militare.