După inundațiile devastatoare, Pakistanul este lovit de boli. Zeci de copii mor zilnic din cauza dizenteriei, febrei dengue, malariei sau holerei

26 septembrie 2022, 09:30

Cei mai mulți copii mor de holeră, o boală diareică acută contractată prin consumul de apă contaminată cu bacterii.

În camera de urgență a spitalului, zeci de copii dorm înghesuiti în paturi, unii inconștienți din cauza bolii lor, alții plângând de durere. Palizi și letargici,  cu coastele proeminente și ochii bulbucați, copiii manifestă toate simptomele malnutriției, transmite CNN, într-un reportaj emoționant.

Părinții epuizați așteaptă în camera de alături într-o tăcere asurzitoare. Amorțiți și învinși, ei nu știu dacă copii lor vor reuși să iasă vii din spital.

(w500) Copil boln

În urma inundațiilor, oamenii au început să se îmbolnăvească în număr mare, povestește dr. Nazia Urooj, medic responsabil la Unitatea de Primiri Urgențe pentru copii a spitalului.

După inundațiile devastatoare, Pakistanul se află în fața unei crize de sănătate aproape fără precedent. Și grupurile de ajutor avertizează că situația se va agrava dacă comunitatea internațională nu acționează acum.

Inundațiile cauzate de ploile musonice record și de topirea ghețarilor din regiunile montane din nordul Pakistanului au luat, până acum, viețile a aproape 1.600 de oameni – dintre care mai mult de o treime sunt copii – și au afectat alte aproximativ 33 de milioane de persoane. Inundațiile au distrus case, lăsând zeci de mii de oameni blocați pe drum fără hrană sau apă curată de băut.

(w500) Inundații

Sindh  este una dintre provinciile cele mai afectate.

Mulți copii nici măcar nu ajung la spitale, deoarece acestea sunt fie sub apă, fie pur și simplu nu sunt accesibile”, a declarat Aadarsh Leghari, ofițer de comunicare al UNICEF în Pakistan.

La periferia orașului Qazi Ahmed, un oraș din Sindh, într-o barcă care transportă rezidenții blocați la unitățile de sănătate, o mamă își ține în brațe copilul de câțiva ani.

„A făcut o febră mare și a devenit inconștientă”, a spus mama, în timp ce încerca cu disperare să răcorească fruntea fiicei sale cu o cârpă înmuiată în apa murdară.

Bărcile sunt pline de familii care caută ajutor.

Pe măsură ce apa din inundații se retrage încet, un nou dezastru apare:  zeci de mii de oameni se luptă cu boli precum diareea, dizenteria, febra dengue și malaria. Copiii sunt cei mai vulnerabili.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă