După luni întregi de secetă, culturile de primăvară sunt la mila cerului. Meteorologii atenționează că este nevoie de măsuri pe termen lung pentru refacerea cantității de apă din sol

16 noiembrie 2022, 19:05

După luni întregi de secetă, pe câmpurile din Prahova pământul este tare ca piatră. Dar grâul trebuia semănat așa că fermierii au forțat la maximum tractoarele. Acum își pun toate speranțele în ploi, ca să aibă ce culege la primăvară.

”Investim, băgăm banii în pământ, semănăm,  nu avem nicio siguranță că ne scoatem cheltuielile”, susține fermierul Mihai Balaban.

Suprafața de grâu este integral nerăsărită. Ori în magazie, ori pe câmp e la fel fără umiditate, este ca în sac, cum zicem noi agricultorii”, spune Adrian Mocanu, preşedinte Asociaţia Producătorilor Agricoli Prahova.

Dacă seceta continuă, impactul asupra prețurilor la carne și lactate va fi devastator, susțin fermierii. Specialiştii vorbesc despre un deficit de apă în sol fără precedent. Ar trebui să plouă săptămâni în şir pentru că recoltele de anul viitor să fie salvate.

Rezerva de apă care ar fi în momentul ăsta asigură doar supraviețuirea plantelor, nici vorbă de o rezervă pe termen scurt, mediu sau lung ”, este de părere Marian Marcu, director la Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Ploieşti.

Sunt nişte areale  foarte extinse din România, în care deficitul de umiditate în sol, în primii 20 de cm, se situează la limite foarte scăzute. Acest lucru a pus în pericol atât semănatul culturilor de toamnă, precum şi culturile care au fost deja semănate. Nu au reuşit să răsară uniform”, ne-a declarat Daniel Alexandru – şef, Departament de Agrometeorologie, ANM.

Meteorologii atrag atenția că agricultura va avea nevoie pe viitor de investiții masive în sistemele de irigații, însă fără ajutorul statului puțini fermieri își permit să cheltuiască sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru a aduce apă pe câmp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite