E. Macron, început de mandat în forță. L-a desemnat prim-ministru pe Edouard Philippe și s-a întâlnit cu Angela Merkel la Berlin

15 mai 2017, 13:31

Cei doi lideri au discutat despre securitatea europeană, despre politica faţă de imigranţi şi despre schimburile economice bilaterale. Macron a dezminţit zvonurile care au circulat în presa germană despre dorinţa sa de a transforma datoriile naţionale ale ţărilor din zona euro într-o datorie comună a întregii eurozone.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Sunt în faţa dumneavoastră astăzi şi sunt foarte fericit să reprezint Franţa. Dar am o misiune dificilă. Trebuie să implementez reformele de care Franţa are nevoie. În lunile următoare, agenda Franţei va fi una a reformelor”.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Ştim importanţa relaţiei franco-germane. Este o lungă relaţie de prietenie în istoria Republicii Federale a Germaniei. Sunt conştientă de responsabilitatea pe care o avem, în special într-un moment critic pentru Uniune, de a lua deciziile corecte împreună”.

Cei doi au insistat asupra interesului comun pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi au cerut mai mult pragmatism şi mai puţină birocraţie. Macron a mai transmis un mesaj interesant: l-a numit în postul de consilier diplomatic pe fostul ambasador al Franţei la Berlin.

 

 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Este o mare onoare că faceți prima vizită externă aici, la Berlin, iar numărul mare de jurnaliști prezenți demonstrează interesul pentru aceste discuții.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Sunt mândru să fiu alături de d-voastră, să avem primul schimb de vederi asupra politicii europene.

ORA 20.30 Mihaela Antoche, corespondentul TVR la Paris, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 20.00: Cei doi vor să reducă fiscalitatea, vor să creeze noi locuri de muncă, vor să reducă birocrația, vor să intensifice schimburile comerciale între cele două țări, și-au pus în plan ca după alegerile legislative din Franța să aibă o ședință comună a celor două guverne. Spun că moneda unică este puternică și trebuie consolidată, dar trebuie să ne gândim la niște proiecte comune – la deficit, la ceea ce înseamnă contribuțiile bugetare ale țărilor în proiectul european.

ORA 19.30 Mihaela Antoche, corespondentul TVR la Paris, a transmis pentru Telejurnalul de la ora 19.00: Este o tradiție ca atunci când un președinte francez este ales, imediat merge în Germania, să se întâlnească cu cancelarul acestei țări. Așa a procedat și fostul președinte, Francois Hollande, și actualul președinte, Emmanuel Macron. Vizita de astăzi este una plină de zâmbete, pentru că așa l-a întâmpinat Angela Merkel pe covorul roșu pe Emmanuel Macron. Cei doi vorbesc timp de o oră, în limba engleză, fără niciun translator între ei. Temele importante: construcția europeană, moneda euro, deficit bugetar. Vor fi și declarații de presă.

Edouard Philippe, în vârstă de 47 de ani, este deputat al republicanilor și primar de Havre, apropiat al lui Alain Jupee, a transmis corespondentul TVR la Paris, Mihaela Antoche.

Edouard Philippe este o cunoștință bună a tânărului președinte Emmanuel Macron – au făcut împreună Școala Națională de Administrație de la Strasbourg.

Prima putere economică a Europei – Germania – și a doua putere economică – Franța – se întâlnesc luni după-amiază. Angela Merkel și Emmanuel Macron vor discuta despre Uniunea Europeană, a mai transmis Mihaela Antoche.

Angela Merkel îl așteaptă, luni după-amiază, pe Emmanule Macron să discute împreună și apoi vor cina împreună. Este o vizită extrem de importantă din punct de vedere al imaginii pentru că cei doi se vor pune de acord asupra proiectului comunitar, vor vorbi despre deficit și contribuția Franței la bugetul european.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă