Ecologizare extinsă a Lacului Bicaz – Seceta din această vara a scos la iveală deșeurile ajunse în lac acum câțiva ani

Ecologizare extinsă a Lacului Bicaz
Ecologizare extinsă a Lacului Bicaz
28 august 2022, 14:08

Pet-uri și pungi sunt aruncate peste tot în zona lacului Bicaz, atât pe malul apei, cât și în pădure. De trei zile, peste 300 de voluntari din diferite zone ale țării au venit aici că să strângă ce au aruncat alții.

S-au instalat într-o tabără, la mijlocul lacului și, cum răsare soarele, trec la treaba. Cele mai tinere voluntare sunt două fetițe de 6 și 4 ani. Muncesc cu aceeași sârguință ca și cei mari.

”Ne pare bine că putem da o mâna de ajutor. Foarte mare mizeria!”, ne-a spus Tămaj Lucica din Dej, explicând și ce ar trebui făcut: ”Fiecare să își adune gunoiul și să îl ducă unde trebuie. Nu știu când ne vom civiliza.”

”Vina e la noi. Noi aruncăm. Vina e la noi. Răsuflatul ăsta adânc spune multe”, ne spune și voluntarul Vlad Olariu, din Suceava.

”Am mobilizat oamenii prin med on line prin rețeau noastră de voluntari. + 12.56 Sunt și copii veniți cu părinții lor, oameni din 21 județe, cu toții stau în corturi, seară mâncăm…..imabinam faptele bune cu distracția și facem un bine pt natură”, a declarat Andreea Petruţ, coordonator de comunicare Act for Tommorow.

Seceta din această vara a scos la iveală deșeurile ajunse în lac acum câțiva ani.

”E o ocazie. Cotele sunt foarte  jos, iar deșeurile sunt pe uscat. În prima zi am strâns peste 500 saci de deșeuri, din plastic, care sunt unde acum un an era apă. Apa s-a retras, e o ocazie unică” mai spune Andreea Petruţ.

În ultimii zece ani, pe Lacul Izvorul Muntelui, de la Bicaz, s-au depus sute de tone de gunoaie aduse de răul Bistrița și afluenți. Nepăsarea oamenilor, atât a localnicilor, care continuă să arunce deșeurile pe malul apei, dar și a autorităților, care nu asigură colectarea, a făcut ca unul dintre cele mai frumoase și pitorești locuri din țară să devină un imens coș de gunoi. Deși există legi pentru sancționarea celor care aruncă deșeurile la întâmplare, aplicarea lor nu se face.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite