Economia creşte, dar calitatea vieţii nu. România are cea mai mare mortalitate infantilă din Europa

9 iulie 2017, 20:02

Spitalele de copii în România sunt printre cele mai aglomerate. Şi nici nu am reuşit să facem un spital nou de pediatrie după 1990. În statistici, acest lucru se traduce şi în faptul că avem cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. 7,6, faţă de 3,6 cât este media europeană.

Am ajuns în această situaţie şi pentru că avem cele mai mici bugete pentru sănătate şi educaţie la nivel european. Fără investiţii, este aproape imposibil să avansezi pe temen lung.

Şi speranţa de viaţă este la noi cu aproximativ zece ani mai mică decât în Spania, de exemplu.

Avem, în schimb, creşteri de consum. Şi economia a tot avansat în ultimii ani, iar statisticile arată că am ajuns la cea mai mare creştere economică din UE.

Eternul duel cu Bulgaria pentru ultimele poziţii în clasamentele prosperităţii se pare că l-am depăşit. Am depăşit şi Croaţia la produsul intern brut calculat şi în funcţie de puterea de cumpărare. Deci, nu suntem cei mai săraci din Uniune. Trebuie doar să facem şi investiţii.

România a avut anul trecut un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, puţin mai mare decât cel calculat pentru Croaţia.

Raportul „România în Uniunea Europeană” pe acest an, realizat de Institutul Naţional de Statistică, arată că Bulgaria a rămas la 13.900 euro.

Dar trebuie să prindem din urmă Ungaria şi Grecia. Şi sunt destul de multe de îmbunătăţit.

România este al nouălea poluator din UE. Şi are printre cele mai mici bugete alocate cercetării. Nici 0,5 la sută.

Media europeană este de peste patru ori mai mare. Modele de dezvoltare avem: trebuie să investim în viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă