Economia, sub presiunea războiului și a pandemiei. Potrivit Băncii Mondiale, 10% din populația României trăiește în sărăcie

11 aprilie 2022, 17:13

Economia României va avea o creștere redusă la mai mult de jumătate față de cât se credea acum trei luni și o inflație de aproape 10%. Și asta în principal din cauza conflictului din Ucraina și a efectelor sale, dar și din cauza Covid-19. Sunt și riscuri mari să intram în recesiune și să vedem o creștere a numărului celor care trăiesc în sărăcie, daca războiul se va prelungi, avertizează Banca Mondială.

Mircea Coșea, analist economic: „O atenționare foarte importantă și foarte periculoasă, pentru că noi ne așteptam la altceva. Înseamnă că cei care ne recenzează au în cap și ratingul Fitch care n-a fost foarte favorabil și faptul că, deocamdată, nu se văd în România intenții de reformare, la salarizare, la pensii samd”.

Mulți români spun că le-au crescut deja cheltuielile pentru viața de zi cu zi.

O creștere economică sub așteptări înseamnă șanse mai mici de creștere a salariilor angajaților, dar și venituri în scădere la buget.

Revenirea economică depinde de cât de agresive sunt noile variante de Covid-19, cât de grave sunt ostilitățile din Ucraina dar și de cât de capabil se dovedește guvernul să atragă sume cât mai mari din fonduri europene, spun experții Băncii Mondiale.

Pe termen scurt, principala provocare o reprezintă limitarea efectelor sociale și economice ale scumpirilor, mai spun experții. După revenirea economiei ar trebui luate măsuri și pentru reducerea deficitului bugetar.

Adrian Mitroi, analist economic: „Eu cred că suntem în recesiune, dar nu e un capăt de lume. Noi trebuie să ne facem datoria cu măsuri care să mențină pe linia de plutire companiile, costul motorinei, acolo trebuie pus capac, pe motorină. E primăvară, ai nevoie de lucrări agricole, transporturi…”.

Potrivit Băncii Mondiale, 10% din populația României trăiește în sărăcie, iar acești oameni vor fi cei mai afectați de scăderea puterii de cumpărare. Abia în 2024 rata sărăciei vă scădea la nivelul dinaintea crizei, mai cred experții băncii mondiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite