Centru pentru refugiaţii din Ucraina, inaugurat în incinta Colegiului ”Edmond Nicolau”. Reprezentant UNICEF România: E vorba despre oameni şi organizaţii care lucrează împreună
10 Martie 2023, 21:14 (actualizat 10 Martie 2023, 21:36)
(actualizat 10 Martie 2023, 21:36) | Știrile TVR

Pentru refugiaţîi ucraineni, acum, acasă înseamnă și România, chiar dacă nu toți reușesc să își găsească o locuință. Aici intervin autoritățile: o clădire de birouri din București a fost transformată în centru pentru refugiaţi. 100 de persoane pot locui aici pe termen mediu.

O masă plină de plăcinte, asta a pregătit Iulia, pentru cei care locuiesc cu ea în centrul de refugiaţi ”Edmond Nicloau”. Iulia e din Ismail, ştie româneşte pentru că a locuit 10 ani în Republica Moldova, iar acum, din cauza războiului a ajuns în România.

Iulia, refugiată din Ucraina: Tare îmi place, e frumos. Toți ne ajută. Da, vreau să mă întorc, dar când se termină războiul.

Până atunci, are grijă de alţi refugiaţi. În urmă cu câteva luni, ce astăzi e un centru ce poate oferi cazare pentru 100 de refugiați era o clădire de birouri.

E o casă departe de acasă, iar pentru cei care stau aici şi cei care îi ajută, e locul în care s-a format o nouă familie.

Liliana, voluntar: Din umanitate, pur şi simplu din umanitate. Astăzi împlinesc un an de voluntariat și am 71 de ani. Am avut şi un copil care s-a născut în centru. Are fetița 4 luni, putem să spunem că e copilul centrului.

Totul a fost posibil datorită unui parteneriat public privat. Clădirea care aparține primăriei Sectorului 2 a fost amenajată şi dotată cu tot ce e necesar de Habitat for Humanity şi UNICEF România.

Gabriel Vockel, reprezentantul adjunct al UNICEF în România: A fost un an în care a fost vorba despre oameni care au fost împreună. Nu este vorba despre cum s-a renovat un centru. E nevoie de asta, e o parte din ceea ce facem. Dar e vorba despre oameni şi organizaţii care lucrează împreună.

Patrick Canagasingham, COO Habitat for Humanity: Istoria ne va judeca la un moment dat în ceea ce priveşte relevanță noastră în acest război, dar mai importanți sunt oamenii care au fost atinşi de acest război. Astfel că acest centru poate fi acea oportunitate să fim relevanţi.

Radu Mihaiu, primarul sectorului 2: Au început să vină către noi valuri de oameni care fuseseră izgoniți de la casele lor. A fost foarte greu să putem accepta că lucruri de astea li se pot întâmpla.

70 de refugiați trăiesc acum în centrul ”Edmond Nicolau”.