Educația pentru mediu va fi studiată în școli de anul viitor

26 ianuarie 2022, 07:36

După ce președintele a promulgat legea care pune bazele unei strategii privind educația pentru mediu, ministerele trebuie să o includă în programa de anul viitor. Invitat în emisiunea ”Inspiră România”, un profesor de geografie s-a declarat uimit că elevii încă nu au noțiuni despre poluare și încălzirea globală.

Am avut surpriza să întâlnesc elevi de clasa a XI-a care să nu știe ce este aia încălzire globală, să nu poată să îi găsească o cauză, un efect cu care ne confruntăm astăzi, iar lucrul asta este îngrijorător, a afirmat Bogdan Petre, profesor Geografie.

Autoritățile vor ca informațiile privind problemele mediului să fie introduse în manualele de biologie, geografie, fizică, chimie și educație civică.

Ce îmi doresc este o generație de oameni informați corect despre problemele de mediu, o generație care să știe ce să ceară de la liderii lor și să devină o generație de lideri care să se îngrijească de natură și să susțină politici în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, a spus Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului.

Elevii și specialiștii susțin că este necesară o astfel de abordare și cer să se pună accent și pe ieșirea pe teren. Tinerii trebuie să vadă exact cu ce probleme se confruntă mediul înconjurător.

Este important ca,  încă din ciclul primar, elevii să fie învăţaţi să meargă fizic pe teren, să vadă cum se poate desfăşura o acţiune de ecologizare şi cum pot ei să se implice singuri, a precizat Robert Avram, președintele interimar al Consiliului Elevilor.

Este o necesitate și putem să o facem cel mai bine unde…la copii. Sunt segmentul cel mai dinamic care va duce și greul schimbărilor climatice, a subliniat climatologul Roxana Bojariu.

Raportul ‘‘Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile” a fost pus în dezbatere la începutul lunii de Administrația Prezidențială, iar după 11 februarie, vor fi analizate toate propunerile venite de la asociații, ONG-uri, profesori și elevi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite