Efectele distanţării fizice asupra sănătăţii mintale

Efectele distanţării fizice asupra sănătăţii noastre mintale
Efectele distanţării fizice asupra sănătăţii noastre mintale
8 octombrie 2020, 15:53

Specialiştii spun că lipsa oricărui contact fizic poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi depresia şi anxietatea. Este şi părerea doctorului Tiffany Field, directorul Touch Research Institute de la Universitatea din Miami, citat de ziariştii de la The New York Times. Potrivit medicului american, atingerea reprezintă “mama tuturor simţurilor” iar societatea americană era deficitară la acest caitol încă de dinainte de pandemie. Când suntem atinşi, organismul eliberează oxitocină, unul dintre hormonii responsabili de menţinerea unei stări pozitive şi de generarea sentimentului de fericire. De aceea, lipsa oxitocinei poate duce la degradarea stării psihice şi, implicit, la scăderea sistemului imunitar.

Psihiatrul englez Neel Burton este de părere că atingerea este cel mai neglijat dintre simţuri, în ciuda faptului că tocmai acest simţ contribuie din plin la reducerea anxietăţii şi a nivelului de stres. În plus, restricţiile impuse de pandemie determină o intensificare a percepţiilor negative şi a frustrărilor în ceea ce priveşte lipsa îmbrăţişărilor sau a oricărui alt fel de atingeri platonice.

Conform specialiştilor, îngrijorător este faptul că oamenii s-ar putea obişnui cu singurătatea, izolarea şi lipsa apropierii fizice. Psihoterapeutul englez, Trevor Roberts se teme că percepţia noastră în privinţa atingerilor ar putea suferi modificări, în aşa fel încât să ni se pară normal să nu ne mai vizităm familiile şi prietenii şi să alimentăm relaţiile pe care le aveam de dinainte de pandemie doar cu ajutorul platformelor online. Chiar dacă aparent am putea să trăim şi aşa, psihoterapeutul afirmă că nu există substitut pentru atingerile umane care exprimă afecţiune iar lipsa acestora poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii mintale. El recomandă o serie de exerciţii prin care să ne păcălim mintea, mai ales dacă locuim singuri, în această perioadă. Printre acestea se numărăr masajul scalpului, adoptarea unor ţinute de compresie (haine extrem de mulate create, în special, pentru a fi purtate pe gambe, braţe, trunchi, picioare), optarea pentru haine sau aşternuturi din materiale moi, plăcute la atingere, sau chiar exerciţii de rostogolire, care pot declanşa receptorii de presiune. Medicul mai adaugă pe lista exerciţiilor care ne pot menţine mintea sănătoasă, în lipsa interacţiunii umane directe, exerciţiile fizice, sesiunile de meditaţie şi yoga.

Autor: Adriana Ciobanu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite