Șeful AIEA a vizitat centrala nucleară de la Zaporojie și a avertizat asupra riscului producerii unui accident nuclear

30 martie 2023, 11:46

Rafael Grossi și echipa sa au inspectat centrala de la Zaporojie pentru a doua oară de la declanșarea războiului. Au fost însoțiți de oficiali ruși și de o importantă prezență militară. Un aspect scos în evidență de șeful agenției internaționale pentru energie atomică.

Rafael Grossi, şeful AIEA: „Este evident că zona este înaintea unei faze mai periculoase a conflictului militar. Ceea ce mi-a confirmat presupunerile şi înseamnă că trebuie să facem eforturi mai mari ca să obţinem un acord pentru protejarea centralei.”

Centrala aflată acum sub controlul rușilor este foarte aproape de linia frontului unde rușii atacă constant, iar ucrainenii se pregătesc de o nouă contraofensivă. În ultimele luni, în zona instalației au căzut mai multe obuze.

Rafael Grossi: „Am putut să evaluez avariile suferite de centrală mai ales după atacurile şi bombardamentele din 20 noiembrie, care au fost foarte grave. A fost important pentru mine să văd cu ochii mei. Atacurile au afectat două reactoare. Intenţionat sau nu, acele reactoare şi clădirile din apropiere au fost lovite. Este un lucru foarte grav.”

Grossi a fost însoțit de trei inspectori ai agenției de la Viena care vor rămâne la Zaporojie pentru doua luni. Sunt a șaptea echipă de inspectori aflați în rotație din ultimele 7 luni de când Kievul și Moscova au acceptat prezența experților internaționali. Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa dar toate cele 6 reactoare au fost oprite în septembrie.

La centrala controlată de ruși lucrează 3 mii de ucraineni care reprezintă însă doar un sfert din necesarul de angajați care să mențină instalația în siguranță. Aceștia sunt foarte obosiți și stresați de prezența militară, iar situația nu poate continua așa multă vreme, a mai avertizat Rafael Grossi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite