Șeful ANAT propune un fond special pentru despăgubirea turiștilor care au cumpărat pachete de vacanță de la Omnia

21 octombrie 2017, 15:16

La ședința operativă organizată de Ministerul Turismului au participat și șeful ANAT, dar și președintele Autprității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

S-a discutat despre turiștii care au cumpărat pachete de vacanță și care nu vor mai putea pleca.

Una dintre propuneri a fost crearea unui fond de investiții, în care alte agenții de turism să doneze bani pentru ca cei păgubiți să poată primi banii înapoi.

Ministrul Turismului a declarat după încheierea ședinței că tot ce s-a întâmplat a fost premeditat și că prejudiciul este mult prea mare.

Nouă ni se pare că a fost un caz premeditat, ținând cont de faptul că această companie, din toate punctele de vedere, funcționa foarte bine. Este o companie veche, de peste 26 de ani. Singurul moment în care a avut o pierdere financiară a fost în perioada crizei, suma fiind destul de mică, 25.000 de lei. În rest, inclusiv cetățenii și turiștii păgubiți cu care am discutat în momentul în care am fost la companie, marți după—amiaza, mi-au spus foarte clar că au mers cu această companie timp de peste 10 ani și nu au avut niciodată nicio problemă. Este un caz atipic. Nu are legătură cu cazurile care au fost în trecut, acum câțiva ani, în care au fost alte motive. Este un caz atipic, nu are legătură cu cele din trecut.(…) A fost premeditat pentru că s-a întâmplat într-un timp foarte scurt. Și conform datelor pe care le avem de la departamentul de vânzări, din partea angajaților companiei, suma este foarte mare, aproximativ 7, 400 milioane euro încasare efectivă„, a explicat ministrul Dobre.

În timp ce polițiștii anchetează moartea patronului de la Omnia Turism, autoritățile vor să afle unde au ajuns banii cu care oamenii au plătit excursiille de lux. Doar pentru anul viitor agenția a vândut peste 8 mii de pachete turistice. ANAF verifică dacă firma avea bani în alte conturi.

Păgubiții își exprimă nemulțumirea pe facebook și au început să se organizeze în încercarea de a-și recupera banii.

Până în 15 noiembrie, agențiile de turism care au avut contract cu Omnia Turism trebuie să notifice  ANAT. Ministerul Turismului vrea să schimbe legislația ca să poată verifica mult mai des companiile din turism.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă