Șeful diplomației Uniunii Europene: Sfârșitul războiului, "aproape" imposibil după anexările ruse
01 Octombrie 2022, 18:16 (actualizat 01 Octombrie 2022, 18:23)
(actualizat 01 Octombrie 2022, 18:23) | Știrile TVR

Anexarea de către Rusia a 4 teritorii ucrainene ocupate face "aproape" imposibil sfârşitul războiului în Ucraina, a apreciat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite AFP.

Anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - proclamată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin - face "mult mai dificil, imposibil aproape, sfârşitul războiului", a declarat Borrell la postul spaniol RTVE.

"Rusia este pe cale să piardă" războiul, "l-a pierdut în termeni morali şi politici", dar "Ucraina încă nu l-a câştigat", a spus el mai târziu, cu ocazia unui forum în La Toja, Galicia (nord-estul Spaniei).

"Trebuie să facem mai mult decât atât" şi "să facem conştientă lumea de motivele şi consecinţele acestui război", a pledat Borrell, amintind că Brazilia şi India s-au abţinut să condamne în Consiliul de Securitate al ONU anexările ruse.

În opinia lui Borrell, europenii au construit "o grădină" care este "înconjurată de junglă".

"Dacă nu vrem ca jungla să invadeze grădina (...) va trebui să ne implicăm", a subliniat el și a chemat UE mai ales să îşi întărească arsenalul militar. "Acesta nu este un capriciu (...) este necesar, indispensabil pentru supravieţuire", a spus Borrell.

Sursa: Agerpres