Șeful mercenarilor Wagner le cere deținuților care vor lupta în Ucraina să nu violeze localnice și să nu facă sex cu animale. „În șase luni veți pleca acasă, după ce veți fi grațiați”

Foto: Captură video
Foto: Captură video
16 septembrie 2022, 12:45

Oferta le-a fost făcută condamnaților dintr-un lagăr de prizonieri din centrul Rusiei de către Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, magnatul care deține Grupul de mercenariat Wagner. Luptătorii grupului au fost acuzați de crime de război în Ucraina și Siria.

„În șase luni veți pleca acasă, după ce veți fi grațiați”, le-a spus Prigojin deținuților. „Nu există niciun pericol de a reveni la închisoare.” Însă cei care refuză să lupte după sosirea în Ucraina, vor fi clasificați drept dezertori, le-a spus el. „Și apoi vor fi împușcați”.

Prigojin a spus că luptătorilor Wagner li s-a interzis să bea sau să consume droguri în timp ce se aflau pe front. El a mai spus că li s-a interzis „contactul sexual cu localnice, cu flora, fauna, bărbați, oricine”. Forțele ruse au fost acuzate că au violat ucrainence în orașele ocupate.

El a mai spus că prizonierilor li se vor înmâna două grenade când vor ajunge pe front, o aluzie la faptul că ar trebui mai degrabă să se arunce în aer decât să cadă prizonieri. „Nimeni nu se retrage. Nimeni nu dă înapoi. Nimeni nu este luat prizonier”, a spus el, potrivit unui videoclip care a fost postat online de aliații liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

„Mai există cineva care să vă poată elibera pe aceia dintre voi cu pedepse de zece ani de închisoare? Sunt doi – Allah și Dumnezeu – care vă pot scoate într-o cutie de lemn. Dar eu vă pot scoate cât sunteți încă în viață”, le-a transmis Prigojin.

Se crede că videoclipul a fost filmat într-un lagăr de prizonieri din regiunea Mari El din Rusia, la 800 de mile est de Moscova.

Moscova și-a intensificat eforturile de recrutare a „voluntarilor” din închisorile rusești pentru a acoperi golurile din armata sa demoralizată și prost pregătită, care a fost forțată recent să se retragă haotic din regiunea Harkov, nord-estul Ucrainei. Grupul Wagner ar fi interesat în special de acei deținuți condamnați pentru crime violente. Cel puțin 10.000 de prizonieri au fost recrutați până acum pentru război, a declarat pentru Current Times Olga Romanova, o activistă pentru drepturile prizonierilor.

Legislația rusă nu permite ca deținuților să le fie acordată amnistia în schimbul serviciului militar.

Luna trecută, un criminal care ispășea o pedeapsă de 25 de ani înainte de a fi eliberat și trimis în Ucraina a primit post mortem medalia de onoare a Rusiei din partea lui Putin. Ivan Neparatov, șeful unei bande criminale de lângă Moscova, a fost găsit vinovat pentru uciderea a cinci persoane în 2013. El a fost lăudat de Kremlin pentru „curajul și eroismul” său după ce a fost murit în acțiune.

La rândul său, și Prigojin provine din lumea crimei. Fost vânzător de hot-dog, magnatul a executat nouă ani de închisoare pentru tâlhărie în vremea sovietică. El a fost condamnat, printre alte infracțiuni, și pentru că a sufocat o femeie înainte de a-i fura cizmele și cerceii de aur.

„Războiul este dur”, le-a mai spus Prigojin deținuților. „Nu este ca niciunul dintre războaiele cecene sau altceva. Am folosit de două ori mai multă muniție decât au folosit la [bătălia de la] Stalingrad”.

The Times scrie că Wagner ia în considerare doar cererile de înrolare ale deținuților cu vârste cuprinse între 22 și 50 de ani.

Răspunzând criticilor generate de acest videoclip ajuns în spațiul public, Prigojin a declarat provocator, potrivit The Spectator: „Cei care nu vor ca prizonierii să lupte în Grupul Wagner, să-și trimită atunci copiii pe Front. Ori Grupul Wagner și prizonierii, ori copiii voștri – depinde de voi.”

Între timp, Rob Lee, cercetător la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a postat pe Twitter o înregistrare video în care se poate observa un convoi de camioane care transportă prizonieri spre un poligon din sudul Rusiei, posibil la o bază Wagner din Molkino.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite