Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica, în care era acuzată că a primit mită în jur de 5 milioane de dolari. Faptele s-au prescris în baza deciziei CCR

11 aprilie 2023, 11:37

Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.

Decizia nu este definitivă.

Deși a încetat procesul pe latura penală, pe latura civilă, instanța a dispus confiscarea sumei de 3,4 milioane de euro de la Elena Udrea.

Ea era acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită o geantă cu 3,8 milioane de dolari cash și acțiuni la ziarul Evenimentul Zilei, în valoare de 900.000 de euro.

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat în anul 2011 promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding – n.r.) le încheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro. Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii, printre care şi cotidianul Evenimentul zilei.

Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

Elena Udrea se află în detenție la penitenciarul Târgșor, după ce a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, pentru luare de mită.

Udrea mai are o condamnare de 8 ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu, însă în acest dosar decizia nu este definitivă. Pe 13 aprilie, poimâine, Înalta Curte de Casație și Justiție va da verdictul definitiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă