Elena Udrea va fi extrădată în România, au decis judecătorii bulgari. Decizia poate fi atacată cu apel în cinci zile

19 aprilie 2022, 12:46

Ședința de judecată la tribunalul din Blagoevgrad a început după prânz. În sală a ajuns și Elena Udrea. Fostul ministru, care s-a plâns de condițiile de detenție din România, a criticat și răspunsul dat de autoritățile din România în acest caz. Udrea susține că viața i-ar fi amenințată dacă ar fi închisă într-o pușcărie din România, existând riscul chiar să fie ucisă. Judecătorii bulgari au decis însă că poate fi extrădată.

LUCIAN BODE, ministrul de Interne: „În momentul în care această decizie rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 5 zile, Centrul internațional de cooperare polițienească va demara procedurile internaționale în astfel de situații și va proceda la aducerea în țară a doamnei Udrea. Cum se va face acest lucru – vor decide polițiștii, având în vedere distanța foarte mică între Sofia și București”.

Acordurile internaționale stabilesc perioada în care o persoană extrădată trebuie să ajungă în statul în care urmează să execute pedeapsa cu închisoarea.

Bogdan Constantinescu, fost ofițer Interpol: „Decizia cadru europeană cu privire la mandatul european de arestare prevede un termen de predare de 10 zile de la data rămânerii definitive. Bineînţeles că acest termen trebuie corelat cu dispoziţiile din legislaţia penală proprie fiecărei ţări”.

Elena Udrea va aștepta decizia finală a judecătorilor bulgari în arest.

BORISLAVA RADOEVA, purtător de cuvânt Curtea de Apel Sofia: „Există pericolul ca doamna Udrea să încerce să fugă, dacă nu rămâne în arest. Motivul acestei decizii este acela că Elena Udrea trebuie să execute sentința definitivă de 6 ani de închisoare și există temerea că ar încerca să fugă. De asemenea, curtea a analizat documentele medicale prezentate instanței și afecțiunile menționate acolo pot fi tratate în detenție”.

Elena Udrea este condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru fapte de luare de mită și abuz în serviciu.

–––––––––––––––––––––

Elena Udrea va fi extrădată în România

Instanța a admis cererea Ministerului Justiției din România, ca urmare a condamnării fostului ministru. Acesta are însă o cale de atac: apelul.

Tribunalul din orașul Blagoevgrad judecă marți solicitarea autorităților române de extrădare a Elenei Udrea.

Autoritățile judiciare din Bulgaria au cerut și primit de la Ministerul Justiției documente în care sunt explicate condițiile de detenție în care ar fi ținută Elena Udrea, în cazul în care ar fi adusă în România.

Decizia pe care o va lua Tribunalul din Blagoevgrad nu va fi definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel din Sofia.

Udrea va apărea pentru a treia oară în fața unei instanțe din Bulgaria

Săptămâna trecută ea a fost dusă la tribunal pentru judecarea cererii de extrădare, dar instanța a amânat judecarea, cerând documente autorităților din România. De asemenea, ea a fost dusă la Curtea de Apel de la Sofia, care a decis să rămână în arest până când se va decide dacă va fi extrădată în România sau nu.

Ea a cerut instanței să fie plasată în arest la domiciliu, prezentând documente care arată că și-a închiriat în Bulgaria o locuință, pentru următorii 7 ani.

Dacă va fi adusă în România, Udrea și-ar putea ispăși pedeapsa la Penitenciarul pentru femei de la Tîrgșor (jud.Prahova). Ea a fost încarcerată acolo și în primăvara lui 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.

BOGDAN CONSTANTINESCU, fost ofițer Interpol România, la TVR1:Cred că doamna Udrea până în prezent a încercat tot ce se putea încerca pentru a împiedica extrădarea efectivă în România. Din câte am înțeles Ministerul Justiției din România a acordat sprijin autorităților bulgare prin punerea la dispoziție a răspunsului cu privire la condițiile de detenție din România. Prin urmare lucrurile sunt simple, instanta din Bulgaria poate respinge sau poate admite predarea în baza mandatului european de arestare emis de autoritățile române. Nu văd ce alte tertipuri ar mai putea fi folosite. Decizia cadru europeană cu privire la mandatul european de arestare prevede un termen legal de predare  de 10 zile de la data rămânerii definitive. Acest termen trebuie corelat însă cu dispozițiile din legislația penală proprie fiecărei țări. Ne așteptăm ca și în acest caz termenul să fie de 10 zile”.

Dosarul Gala Bute a fost trimis de DNA în instanță în aprilie 2015

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea, fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alți funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Ce avere a declarat Elena Udrea, ultima dată când a deținut o funcție publică

Ultima declarație de avere publică a Elenei Udrea a fost completată în anul 2017, pe când aceasta ocupa funcția de deputat. Pe atunci, Elena Udrea declara patru terenuri intravilane în București, ce însumau aproximativ un hectar și patru terenuri agricole în județul Călărași, fiind vorba despre circa 41 de hectare. De asemenea, Udrea declara un imobil în București de 635 de metri pătrați suprafață construită, două mașini, un Fiat 500 fabricat în 2012 și un Mercedes fabricat în 2005, bijuterii în valoare de 100.000 de euro, câștiguri anuale de 38.917 lei ca deputat și 142.500 de lei din închirierea unui imobil.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Elena Udrea află pe 19 aprilie dacă va fi extrădată. Procurorii au amânat pronunțarea și au cerut informații despre condițiile de detenție din România

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite