Elevii de la şcolile private pot face cursuri online. Vacanţa suplimentară dă peste cap programul părinţilor. Ministerul Muncii caută soluţii
25 Octombrie 2021, 17:14 (actualizat 25 Octombrie 2021, 18:18)
(actualizat 25 Octombrie 2021, 18:18) | Știrile TVR

E vacanţă şi nu prea...oficial de marţi şi instituţiile de învăţământ private se închid, însă elevii pot face cursuri online. Guvernul a decis printr-o nouă hotărâre suspendarea orelor cu prezenţă fizică în şcolile şi grădiniţele private unde copiii au mers şi astăzi la cursuri. Vacanţa suplimentară a preşcolarilor şi şcolarilor până în 12 ani dă peste cap programul părinţilor care trebuie să găsească soluţii pentru a-i putea supraveghea pe cei mici. Ministerul Muncii caută acum sprijin în rândul parlamentarilor pentru a modifica actul normativ care să le permită părinţilor să primească bani de la stat şi în vacanţa forţată.

Un weekend plin de întrebări. De asta au avut parte elevii şcolilor private pentru care Guvernul nu a spus foarte clar, vineri, dacă rămân sau nu deschise în perioada când cele de stat sunt în vacanţă. Măsura care suspendă activitatea în aceste instituţii, propusă de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă nu s-a regăsit şi în hotărârea executivului de la sfârşitul săptămânii trecute. Printr-o nouă decizie, Guvernul a revenit şi a închis şi şcolile private. Dar nu-i trimite în vacanţă pe elevi.

115 mii de elevi, din cei aproape 3 milioane, vor putea să facă ore online în perioada următoare. Decizia nu lasă loc de discriminare spun autorităţile. În plus, Ministerul Educaţiei precizează că nu are niciun temei legal ca să oblige şcolile şi grădiniţele private să intre în vacanţă.

Reprezentanţii elevilor care învaţă în şcolile de stat arată cu degetul spre Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan: La momentul de faţă, nimeni nu a făcut nimic în ultimii doi ani de zile pentru ca învăţământul online să fie într-adevăr o alternativă pentru învăţământul faţă în faţă. Însă la şcolile private situaţia este total diferită. Acolo sunt dotări.

Supăraţi sunt şi părinţii celor 2,8 milioane de copii care sunt acum în vacanţă forţată până pe 5 noiembrie.

Afectat complet este şi programul părinţilor de copii până în 12 ani. Aceştia sunt obligaţi să găsească soluţii pentru a-i supraveghea pe cei mici. Mai ales că nu pot primi zile libere plătite de stat cu 75 % din salariul de bază. Măsura s-ar fi aplicat doar în cazul în care cursurile ar fi fost online.

Deocamdată, Ministerul Muncii caută sprijin în rândul parlamentarilor pentru a modifica printr-un amendament ordonanţa care să le permită părinţilor să primească bani de la stat şi în vacanţa forţată. Ceva mai norocoşi sunt părinţii care au copii la creşe. Acestea rămân deschise în perioada următoare, atât la stat cât şi la privat.