Eliminarea adresei din buletin, o propunere controversată. Ce spun polițiștii. Inițiativa liderilor USR-PLUS urmează să fie discutată în coaliția de guvernare
25 Iunie 2021, 21:42 | Știrile TVR

Eliminarea adresei de domiciliu din cartea de identitate, propunere a USR-PLUS, a stârnit o amplă controversă. Iniţiatorii spun că ar asigura o participare mai mare şi mai flexibilă la alegeri și nu ar mai fi nevoie de acte noi la schimbarea domiciliului. Poliţiştii atrag atenția însă că munca lor ar fi îngreunată, dacă nu chiar imposibilă, în lipsa acestor date.

Propunerea de eliminare a adresei de domiciliu din noile cărți de identitate pe care românii le vor putea solicita din luna august are scopul de a simplifica anumite proceduri, ca de exemplu, participarea la vot, susțin liderii USR-PLUS.

Dan Barna, vicepremier: "A nu mai avea, cum e cazul multor state europene, domiciliul pe cartea de identitate. De a desface această legătură cumva artificială, în care identitatea omului este condiționată de existența domiciliului pe cartea de identitate. (...) Asta ar permite și o participare la vot mult mai flexibilă și mai firească".

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR-PLUS: "În primul rând pentru că sunt foarte multe categorii de cetățeni defavorizați care nu au în proprietate o casă, o locuință și nu pot fi primiți de altcineva în locuință și nu-și pot face  buletin. Dacă nu ai buletin, nu poți să-ți înscrii copiii la școală, nu poți să te angajezi".

Polițiștii consideră însă că lipsa adresei de domiciliu din actul de identitate le-ar îngreuna munca.

Marius Ionescu, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor: "Ştim cu toţii că a fost perioada cu pandemia, COVID-19. În condiţiile în care poliţistul trebuia în stradă să verifice, spre exemplu, pe cei care erau dintr-o anumită localitate, să nu părăsească localitatea, cum puteau să facă lucrul ăsta în condiţiile în care pe cartea de identitate nu exista domiciliul omului?".

Cei pe care i-am întrebat ce cred despre această propunere au păreri împărțite.

În România e greu de pus în practică o astfel de idee, explică politologul Cristian Pîrvulescu.

Inițiativa liderilor USR-PLUS urmează să fie discutată în coaliția de guvernare pentru a stabili dacă poate fi aplicată.