Emmanuel Macron a propus ca Uniunea Europeană să creeze începând cu 3 martie un consiliu de conducere al spaţiului Schengen, dotat cu un mecanism de intervenţie rapidă
03 Februarie 2022, 07:50 (actualizat 03 Februarie 2022, 08:03)
(actualizat 03 Februarie 2022, 08:03) | Știrile TVR

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a propus miercuri ca Uniunea Europeană să creeze începând cu 3 martie un consiliu de conducere al spaţiului Schengen, dotat cu un mecanism de intervenţie rapidă, pentru a acţiona mai bine în cazul unei crize la frontierele externe ale UE, notează AFP.

Prioritatea este de "a repune politică în centrul guvernării Schengen", a declarat preşedintele francez la Tourcoing (Nord) în faţa miniştrilor de interne europeni care urmează să lucreze la acest subiect joi şi vineri în oraşul Lille.

"Dorim să instituim un adevărat Consiliu Schengen care să conducă spaţiul Schengen, aşa cum am reuşit să facem pentru zona euro", a explicat Emmanuel Macron, deplângând "absenţa unei politici reale concertate de anticipare şi planificare" în faţa crizelor la frontierele externe.

Un astfel de consiliu, reunind regulat miniştrii competenţi în jurul unui "coordonator", ar putea avea loc pentru prima dată la 3 martie, data următoarei reuniuni a miniştrilor, a insistat el.

"Acest consiliu poate deveni chipul unei Europe puternice", a insistat el.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a salutat o "idee foarte bună". "Cred că este necesar ca statele membre să facă mai multe evaluări inter pares, deoarece depind unele de altele", a declarat comisarul suedez pentru AFP, care a prezentat la mijlocul lui decembrie o propunere de reformă pentru consolidarea Schengen.

"Astăzi avem vulnerabilităţi grave. Anul trecut, Frontex a estimat că 39 de milioane de oameni au intrat în spaţiul Schengen fără a fi verificaţi în Sistemul de informaţii Schengen", a spus ea.

O altă recomandare dezvoltată de Emmanuel Macron, crearea "unui mecanism de solidaritate şi intervenţie rapidă în cazul unei crize la frontierele externe ale Uniunii".

"Această platformă ar fi practic braţul armat al noului Consiliu Schengen pe teren", a explicat preşedintele francez.

Ea ar permite "mobilizarea rapidă a resurselor europene şi bilaterale în situaţii de criză, completând acţiunea Frontex".

A treia propunere: "adoptarea unei politici comune de azil şi imigraţie". Conştient de diviziunile dintre ţările europene pe această temă, el a propus o abordare progresivă, începând cu un sprijin financiar pentru ţările din linia întâi de sosire a migranţilor.

Obiectivul său, "o convergenţă sporită a sistemelor de azil", începând cu rezolvarea "disfuncţiilor evidente ale reglementărilor de la Dublin".

În cele din urmă, UE trebuie să aplice "o politică mai operaţională şi mai unită" privind expulzarea migranţilor ilegali în ţara lor de origine.

"Aceasta înseamnă colaborarea cu ţările de plecare şi de tranzit" pentru "adaptarea politicii noastre în materie de vize faţă de ţările terţe necooperante în materie de readmisie, dar într-un mod european şi coordonat".

Summitul dintre Uniunea Africană şi Uniunea Europeană din 17 şi 18 februarie "va fi prilejul unui impuls puternic în acest domeniu", a spus preşedintele francez, Emmanuel Macron, citat de AFP, preluat de Agerpres