Energia termică se scumpește în sezonul rece. Primăria Capitalei ar putea majora subvenția

Energia termică se scumpește în sezonul rece
Energia termică se scumpește în sezonul rece
29 octombrie 2021, 16:01

Cu gândul la facturile de încălzire din această iarnă, pe bucureștenii care locuiesc în blocurile racordate la sistemul centralizat îi trec deja fiorii.

Știu că vor plăti mai mult, însă nu știu deocamdată care e scumpirea pe care o vor suporta. Și se întreabă dacă vor trece prin coșmarul din iarna trecută, când mai mult au tremurat de frig în apartamente.

Deocamdată, se cunoaște doar noul cost al producției gigacaloriei, care e mai mare cu 86% față de anul trecut.

Cealaltă componentă a prețului, costul de transport, care acum reprezintă aproape jumătate din tarif, va fi stabilită săptămâna viitoare.

Primarul Capitalei spune că nu se așteaptă la o dublare a prețului și că are resurse pentru a majora subvenția acordată de la bugetul local.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: Primăria o să plătească o parte importantă a prețului. Acum raportul e 2 la 1.

Specialiștii se așteaptă ca și costurile de transport să se majoreze, pentru că rețeaua înregistrează în continuare pierderi importante. Așa încât e de așteptat ca prețul plătit de consumatori pentru căldură și apă caldă să fie semnificativ mai mare.

Mihai Mereuță, președinte Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat: Sigur preţul gigacaloriei va depăşi 200 de lei la consumatori. Acum e 163. Chiar şi în situaţia aceasta, diferenţa pe care trebuie să o pună Primăria va fi greu de acoperit. Se va duce spre jumătate din tot bugetul Primăriei.

Înainte de a stabili cât din preț subvenționează, Primăria așteaptă să vadă și cât va acoperi Guvernul din scumpire.

Florin Cîțu, prim-ministru interimar: Nu am primit de la dl Nicușor oficial, dar, dacă e, vom vedea o soluție și pentru Nicușor Dan.

O lege adoptată de Parlament prevede că jumătate din diferența dintre costul de achiziție a gazului și prețul plafonat al acestuia trebuie să vină de la bugetul central.

Iar din ianuarie, TVA pentru energia termică va scădea de la 19 la 5%, ceea ce ar trebui să se reflecte și în prețul plătit de consumatori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă