Epidemiologii, despre purtarea măștii: Dacă nu s-ar purta, cu siguranţă că numărul de infecţii ar fi semnificativ mai mare

16 februarie 2022, 20:03

Guvernul așteaptă motivarea și publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, pentru a corecta obiecțiile. Până atunci, ordonanţa care impune masca de protecţie în spaţiile publice deschise trebuie aplicată.

NICOLAE CIUCĂ premierul României: Spun din capul locului că deciziile CCR se vor execută. Rata de infectare se menține la un nivel ridicat. Fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare de tot ce înseamnă pericolul acesta al infectării.

Unii au renunţat deja la purtarea măștii imediat ce a fost comunicată decizia Curții Constituționale.

AUGUSTIN ZEGREAN, fost preşedinte CCR: Greşit, greşit, greşit! Cei care refuză să mai poarte mască să nu se mire dacă vor fi amendaţi şi dacă vor face contestaţie, contestaţia le va fi respinsă. Se aplică legea care era în vigoare la data la care tu ai comis contravenţia. Deciziile Curţii Constituţionale întră în vigoare numai la data publicării în Monitorul Oficial. La Curte s-a avut în vedere faptul că nu au solicitat avizul Consiliului Legislativ înainte de a adopta ordonanţa.

Chiar și după publicarea deciziei CCR, rămâne în vigoare regula purtării măștii în toate spațiile închise, în mijloace de transport în comun şi în pieţe. Masca în primul rând ne protejează.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: Utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate a acestei infecții.

EMILIAN DAMIAN POPOVICI, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Această protecţie este de 70 la sută dinspre cel pe care-l ai în faţă şi care poartă masca şi de 20 la sută aproximativ pentru cel care poartă masca. Dacă nu s-ar purta masca, cu siguranţă că numărul de infecţii ar fi semnificativ mai mare. (Ar fi o explozie a cazurilor?) Cu siguranţă că da. Numărul de infecţii ar creşte foarte foarte rapid, în interval de nu foarte multe zile.

Cifrele arată clar că riscul de infectare este încă foarte mare. Numai în ultima zi, au fost confirmate peste 17 mii de cazuri noi de Covid – aproape cât în vârful valului 4. Aproape un sfert din teste au ieşit pozitive. Chiar dacă a mai scăzut, rata de incidenţă din ţară depăşeşte 18 cazuri la mie. Şi sunt oraşe precum Sibiu sau Otopeni, în care sunt chiar peste 40 de cazuri la mia de locuitori. În spitale, sunt în continuare peste 10 mii de bolnavi. Şi a mai crescut puţin numărul celor aflaţi la Terapie Intensivă. 1.156 sunt în stare gravă. Iar, într-o singură zi, peste 170 au fost răpuşi de complicaţii.

De numărul de pacienți Covid din spitale, mai ales de la ATI, depind şi măsurile de relaxare. Când cifrele vor scădea, se va renunţa oricum la mască în exterior.

ALEXANDRU RAFILA ministrul Sănătăţii: Chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunțăm la mască în exterior, sfatul meu este să utilizăm masca în exterior, atunci când ajungem în zone aglomerate, pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne ridicat. Nu discutăm de botniță, e o măsură de bun simț pe care ar trebui să o aplicăm cu toții.

Medicii spun că purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor sunt măsuri pe care fiecare ar trebui să le păstreze şi după acest val pandemic, fiindcă virusul nu va dispărea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite