Epidemiologul Anthony Fauci critică politica inconsecventă a Statelor Unite în faţa pandemiei de COVID-19

Anthony Fauci
Anthony Fauci
29 octombrie 2020, 17:16

Într-o videoconferinţă organizată de Universitatea din Melbourne, Anthony Fauci a lăudat miercuri gestionarea pandemiei de către guvernele din Australia şi Noua Zeelandă, mărturisind că nu se poate spune acelaşi lucru despre ţara sa.

„Cifrele vorbesc de la sine”, a declarat specialistul american în epidemiologie, referindu-se la cele aproape 9 milioane de cazuri şi peste 228.000 de decese asociate COVID-19 înregistrate în Statele Unite, explicând că folosirea măştilor sanitare este un element cheie pentru a evita infectările şi ar fi putut avea rangul unei „declaraţii politice”.

„De fapt, oamenii sunt ridiculizaţi dacă sunt văzuţi purtând mască. Depinde de care parte a spectrului politic te afli, ceea ce este un lucru foarte dureros pentru mine ca medic, om de ştiinţă şi funcţionar în domeniul sănătăţii publice”, a explicat el.

În Statele Unite, unde există o puternică polarizare cu privire la politicile implementate împotriva pandemiei de administraţia preşedintelui Donald Trump, există totodată şi o puternică mişcare anti-vaccinare.

Pentru Anthony Fauci, acest „scepticism” este „parţial alimentat de semnalele mixte trimise de guvernul nostru, care nu sunt de mare ajutor”, în contextul în care sarcina de a fixa o politică unificată împotriva pandemiei este îngreunată de independenţa pe care o are fiecare stat federal american în adoptarea deciziilor.

El a remarcat că problema disparităţii strategiilor în faţa pandemiei a fost evidentă atunci când Statele Unite au încercat să-şi redeschidă economia, fără să urmeze întotdeauna recomandările referitoare la modul în care trebuie făcut acest lucru în condiţii de siguranţă.

Înaltul funcţionar public american, care a fost criticat recent de Donald Trump, care a spus că „lumea este sătulă de COVID-19 şi să-l asculte pe Fauci şi pe toţi idioţii”, a ţinut totodată să-şi sublinieze independenţa în calitatea sa de om de ştiinţă.

„Când cineva se află pe acelaşi podium cu politicienii, nu trebuie să se teamă să spună ceva care nu este pe placul acestora”, a declarat Fauci, făcând o aluzie directă la declaraţia lui Donald Trump, care va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale americane de săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite