Episcopii catolici flamanzi permit binecuvântarea uniunilor între persoanele de acelaşi sex, sfidând Vaticanul

FOTO: sydney.edu.au
FOTO: sydney.edu.au
20 septembrie 2022, 19:42

Documentul, publicat pe site-ul Conferinţei Episcopale din Belgia, sugerează un ritual ce include o rugăciune şi o binecuvântare pentru uniunile stabile între persoane de acelaşi sex. Dar subliniază că nu este vorba despre ‘ceea ce Biserica înţelege prin sfânta căsătorie’.

În document se arată că Biserica doreşte să fie ‘apropiată din punct de vedere pastoral de persoanele homosexuale’ şi să fie o ‘Biserică primitoare, din care nimeni nu este exclus’.

Ritualul ar începe cu rugăciuni şi include un angajament al celor două persoane în faţa membrilor familiei şi prietenilor de a rămâne loiale una faţă de alta. Acest ritual s-ar încheia cu rugăciuni şi ceea ce documentul numeşte o ‘binecuvântare’.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului nu a făcut niciun comentariu imediat, notează Reuters.

În martie 2021, ca răspuns la întrebările formulate de mai multe eparhii romano-catolice care au dorit să ştie dacă este permisă practica binecuvântării uniunilor între persoane de acelaşi sex, biroul doctrinar al Vaticanului, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei (CDF), a decis că acest lucru nu este permis.

La acea vreme, CDF a argumentat că decizia sa ‘nu este menită să fie o formă de discriminare nedreaptă, ci mai degrabă o reamintire a adevărului ritului liturgic’ al sfintei căsătorii şi a binecuvântării asociate acesteia.

Drept răspuns la această hotărâre, episcopul John Bonny de Antwerp a declarat că a simţit ‘ruşine pentru Biserica mea’ şi şi-a cerut scuze faţă de cei despre care a spus că s-au simţit răniţi de această decizie ‘dureroasă şi de neînţeles’.

Papa susţine uniunile civile, dar nu şi căsătoriile

Papa Francisc a declarat că se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex în Biserică, dar susţine legislaţia în domeniul uniunii civile pentru a acorda cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex protecţie juridică şi drepturi, precum cel de moştenire şi beneficii în ceea ce priveşte asistenţa medicală.

Un purtător de cuvânt al episcopilor, Geert De Kerpel, a declarat că intenţia nu a fost de a sfida hotărârea Vaticanului. ‘Acesta este, în primul rând, un mesaj pozitiv’, a spus el pentru Reuters, adăugând că se aliniază apelurilor papei pentru o Biserică mai incluzivă.

Documentul episcopilor flamanzi susţine că unii catolici homosexuali au rămas celibatari, iar Biserica apreciază asta. Potrivit Bisericii, deşi orientarea homosexuală nu este un păcat, actele homosexuale sunt.

În document se adaugă, însă, că ‘unii preferă să trăiască ca un cuplu, în uniune durabilă şi fidelă cu un partener’, iar o astfel de relaţie ‘poate fi, de asemenea, o sursă de pace şi fericire împărtăşită’.

Episcopii au denunţat ‘violenţa homofobă’ şi au spus că au vrut să ‘îşi ancoreze structural angajamentul lor pastoral faţă de persoanele homosexuale’.

Ei au anunţat numirea lui Willy Bombeek, un catolic homosexual, ca membru auxiliar al personalului departamentului pentru îngrijirea pastorală a familiilor, cu misiunea de a supraveghea îngrijirea catolicilor homosexuali.

În fiecare eparhie din Flandra urmează să fie numită o persoană cu atribuţii similare.

‘Sunt mândru că aparţin Bisericii Flamande’, a declarat Bombeek pentru Reuters. ‘Sper că oamenii religioşi din alte ţări vor ajunge să trăiască acest lucru şi să sperăm că acesta este doar începutul’, a adăugat el.

Francis DeBernardo, director executiv al grupului catolic LGBTQ New Ways Ministry, cu sediul în SUA, a declarat că iniţiativa va fi o binecuvântare atât pentru cupluri, cât şi pentru Biserică. ‘Aceşti prelaţi recunosc faptul că iubirea este iubire. Dragostea este mult mai importantă decât comportamentul sexual, iubirea este ceva ce Biserica ar trebui să binecuvânteze întotdeauna’, a susţinut el într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite