Erdogan avertizează asupra pericolului unui ”nou Cernobîl” în Ucraina, iar Guterres susține că ”avarierea centralei de la Zaporojie este o sinucidere”

Centrala nucleară Zaporojie / Twitter
Centrala nucleară Zaporojie / Twitter
18 august 2022, 21:08

„În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl”, a afirmat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.

Erdogan a mai precizat că chestiunea schimbului de prizonieri între Ucraina şi Rusia a fost şi ea discutată la începutul summitului tripartit.

„Vreau să precizez că este un subiect important pentru noi (…) Vom continua să avem discuţii pe această temă cu dl (Vladimir) Putin”, a afirmat Erdogan. Preşedintele turc a avut ultima întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe 5 august, la Soci, în Rusia.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că orice pagubă adusă centralei nucleare de la Zaporojie ar fi o „sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului.

„Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la „demilitarizarea” centralei, ocupată de armata rusă.

Declarându-se „grav preocupat” de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată „pentru indiferent care operaţiune militară”.

„Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii”, a mai afirmat Guterres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie în cadrul discuţiilor de la Liov cu preşedintele turc şi secretarul general al ONU.

Zelenski a mai spus în cadrul conferinţei de presă că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de orchestrarea unei provocări iminente la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Turcia, care a mediat cu succes reluarea exporturilor de cereale din Ucraina spre restul lumii, încearcă acum resuscitarea negocierilor directe dintre Moscova și Kiev și, afirmă presa, chiar o întrevedere Vladimir Putin-Volodimir Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite