Estonia şi Lituania îndeamnă Franţa să îşi sporească ajutorul militar pentru Ucraina
14 Septembrie 2022, 09:51 (actualizat 14 Septembrie 2022, 09:58)
(actualizat 14 Septembrie 2022, 09:58) | Știrile TVR

Premierul estonian şi preşedintele lituanian l-au îndemnat marţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron să sporească ajutorul militar pentru Ucraina, în timpul unei conversaţii telefonice care a avut loc la iniţiativa liderului de la Elysee, informează AFP, citată de Agerpres.

Şefa guvernului estonian Kaja Kallas i-a mulţumit pe Twitter lui Macron pentru discuţia despre susţinerea Kievului. 'Ucraina ne arată cum forţa unui moral bun şi a leadershipului pot fi la fel de cruciale ca puterea militară. Trebuie acum să ne concentrăm pe un ajutor militar sporit şi rapid: aceasta apropie Ucraina de victorie', a scris Kaja Kallas.

Într-un mesaj similar, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a informat că 'a subliniat faptul că Ucraina are nevoie de arme pentru a avansa în lupta sa împotriva agresiunii ruse'. 'Susţinerea occidentală trebuie să fie întărită', a insistat el.

La rândul său, preşedinţia franceză a salutat, la fel ca ceilalţi doi interlocutori, spiritul de unitate ce prevalează în cadrul Uniunii Europene (UE) după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

În timpul discuţiei lor, Macron a revenit asupra convorbirilor pe care le-a avut în ultimele zile cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, menite să faciliteze un acord ce ar garanta siguranţa instalaţiilor nucleare ale centralei Zaporojie şi să întărească securitatea alimentară mondială, a precizat Palatul Elysee.

Macron a informat că schimburile de opinii cu cei doi preşedinţi, precum şi cu directorul general al AIEA, continuă.