Europa, sub asaltul coronavirusului și al noilor restricții în valul al doilea de îmbolnăviri

21 octombrie 2020, 21:00

Cu o medie de 10 mii de cazuri de infectare pe zi, Belgia traversează al doilea val al pandemiei cu sistemul medical suprasolicitat.

Pentru a evita o creștere și mai mare a infectărilor, autoritățile decis închiderea restaurantelor, au redus contactele sociale și au impus restricții drastice de circulație pe timpul nopții.

Cu o explozie a numărului de cazuri se confruntă și țările din Europa Centrală, care în primul val al pandemiei au reușit să țină răspândirea infectărilor sub control.

Polonia a depășit 200 de mii de infectări, cu peste 10 mii de cazuri zilnic.

Croația, care în perioada verii a avut doar câteva zeci de cazuri de infectări pe zi, a înregistrat un record negativ de 1424 de cazuri de infectare cu covid în 24 de ore.

Confruntată cu peste două mii de noi cazuri pe zi, Slovacia, o țară cu 5 milioane și jumătate de locuitori, a decis să testeze în masă populația.

Igor Matovic, prim-ministrul Slovaciei: Va fi o testare voluntară. Dacă nu vor fi testaţi la stat sau la privat, cetăţenii vor trebui să intre într-o carantină de 10 zile. Toţi cei care participă la testarea naţională vor primi un document justificativ, iar când vor fi opriţi de un poliţist sau soldat vor putea dovedi cu acest document că au fost testaţi.

Cei care nu vor avea documente justificative riscă o amendă de 1600 de euro.

Și în Cehia, autoritățile au fost nevoite să închidă restaurantele și să restricționeze libera circulație, pe fondul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, aproape 12 mii pe zi.

Andrej Babis, prim-ministrul Cehiei: Îmi cer scuze tuturor, antreprenorilor, cetăţenilor, angajaţilor, pentru că le facem viaţa inconfortabilă. Îmi cer scuze şi pentru faptul că am eliminat în trecut această posibilitate, pentru că nu mi-am imaginat că aşa ceva s-ar putea întâmpla vreodată.

Și vecinii maghiari au impus restricții de circulație și au redus programul restaurantelor pe fondul creșterii numărului de infecții la peste 1400 pe zi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite