Europa construiește un sistem de apărare pentru industriile în pericol să fie preluate de chinezi

Sistem de apărare pentru industriile în pericol să fie preluate de chinezi
Sistem de apărare pentru industriile în pericol să fie preluate de chinezi
18 iunie 2020, 09:01

Într-o propunere prezentată public, Comisia Europeană susține că are nevoie de noi competențe pentru a preveni concurența neloială pe piața unică și pentru a păstra „autonomia strategică” a blocului. „Avem nevoie de instrumentele potrivite pentru a ne asigura că subvențiile externe nu denaturează piața, la fel ca și în cazul subvențiilor naționale”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență și politica digitală.

Executivul UE vrea să examineze companiile care ar putea utiliza subvenții de la guverne străine pentru a concura cu companiile din bloc, precum și achizițiile firmelor europene de către rivalii străini.

Dacă se constată că un cumpărător străin beneficiază pe nedrept de subvenții, acesta ar putea fi forțat să restituie banii sau să vândă active pentru a satisface autoritățile europene. În unele cazuri, Uniunea Europeană ar putea bloca achiziția.

De asemenea, Comisia intenționează să împiedice acordarea contractelor publice către companii străine care iau subvenții guvernamentale și apoi licitează sub nivelul pieței.

„UE este printre cele mai deschise economii din lume, atrăgând niveluri ridicate de investiții din partea partenerilor noștri comerciali. Cu toate acestea, deschiderea noastră este amenințată prin practici comerciale externe, inclusiv subvenții care denaturează condițiile de concurență echitabile pentru companiile din UE, „a declarat comisarul Phil Hogan.

Noile reguli s-ar aplica tuturor firmelor străine, inclusiv companiilor din SUA, dar oanaliștii spun că obiectivul principal este China.

Companiile chineze de stat fac obiectul unor analize în Europa, în urma eforturilor depuse de Beijing pentru a-și extinde influența pe continent prin proiecte de infrastructură, cum ar fi inițiativa Belt and Road.

 

 

sursa

mediafax

Pandemia a generat noi îngrijorări în ceea ce privește protejarea sectoarelor de asistență medicală, a furnizării de servicii medicale și farmaceutice europene față de preluările din străinătate. Reducerea prețurilor acțiunilor a făcut vulnerabile și companiile din alte sectoare.

Propunerea Comisiei va intra într-o perioadă de consultare publică până pe 23 septembrie, cu scopul de a introduce o nouă legislație în 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă