Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la digitalizare, deși este în topul ţărilor cu programatori bine pregătiţi
07 Noiembrie 2021, 20:56 | Știrile TVR

Softurile performante, roboții, imprimantele 3D. Sunt beneficii pe care cele mai multe companii de la noi nu şi le permit. Au nevoie de bani pentru tehnologii digitale și de angajați care să știe să le folosească. De aceea e îngreunată munca, iar profitul mai mic. Sunt concluzii ale unui raport Eurostat, care plasează România pe ultimul loc în UE la capitolul digitalizare.

Ţările din vestul Europei au accelerat în pandemie procesul de digitalizare, dar ţara noastră încă mai face planuri pe hârtie. Paradoxal, tot noi suntem în topul ţărilor cu programatori bine pregătiţi.

Parametrii luați în calcul în sondajul Eurostat sunt legaţi de accesul majorității angajaților la internet, al firmei la conexiune de internet de bandă largă, de utilizarea tehnologiilor cloud, a roboților şi a imprimantelor 3D. Şi există şi explicaţii pentru aceste lipsuri.

Detalii, în materialul VIDEO

Companiile ştiu de aceste soluţii, dar nu sunt stimulate să le acceseze, pentru că nu există un mecanism prin care astfel de cheltuieli să fie deductibile.

Alte țări cu digitalizare scăzută a companiilor sunt Grecia, Letonia și Ungaria. Cele mai performante firme sunt în Finlanda și Danemarca.