#eusuntromania Misiuni de elită. Militarii români, recunoscuţi pentru profesionalismul lor
19 Octombrie 2018, 21:21
(actualizat 19 Octombrie 2018, 21:39)

Forţele Speciale Române au pierdut până acum, în Afganistan, 5 oameni, iar zeci de militari au fost răniţi. Iancu este comandantul unui detaşament al Forţelor Speciale, o unitate care a desfăşurat tot felul de misiuni secrete în războiul din Afganistan. Nu crede că pericolul îl face mai patriot decât sunt alţii, ci spune, cu modestie, că-şi face doar meseria. Un reportaj din Afganistan pentru campania #eusuntromania, semnat de Adelin Petrişor şi Romeo Stancu.

La 36 de ani, Iancu a strâns deja doi ani și jumătate în războiul din Afganistan. A mers acolo de 3 ori cu infanteriștii și de două ori cu Forțele Speciale. Spune că nici nu și-a imaginat că va face altceva, pentru că a ales această carieră încă de la 14 ani.

Acum nu răspunde doar de viața sa, ci și de cele ale militarilor din detașamentul său.

Cea mai mare responsabilitate este să îi aducă pe toți sănătoși acasă.

Întotdeauna misiunile sunt grele și pentru că trebuie să stea perioade îndelungate departe de cei dragi. Pe Iancu îl așteaptă acasă soția și doi copii.

Iancu are un mare regret: în curând va fi înaintat în grad și nu-și va mai putea conduce oamenii în teren. Va coordona operațiunile dintr-un birou, nu va mai fi în prima linie, însă acesta este parcursul normal al unui ofițer.

Forțele Speciale române luptă în Afganistan din 2006. Întotdeauna au acționat în cele mai fierbinți zone din îndepărtata țară.

În cei 12 ani de misiuni, 5 luptători au murit, iar alte câteva zeci au fost răniți.