Evaluarea medicală post-Covid este esențială. Investigațiile sunt gratuite pentru pacienții care au trecut prin boală
12 Noiembrie 2021, 07:29 (actualizat 12 Noiembrie 2021, 09:57)
(actualizat 12 Noiembrie 2021, 09:57) | Știrile TVR

Monitorizarea celor care au suferit din cauza coronavirusului este importantă. Specialiştii atrag atenția asupra pacienților post-Covid. Chiar dacă au fost declarați vindecați şi externaţi după infecția cu virusul Sars-Cov 2, pacienţii trebuie să își verifice starea de sănătate prin analize și investigații imagistice. Se vorbește tot mai des despre sechelele pulmonare pe care le au pacienții vindecați de Covid-19. Există persoane care, la 3 luni de la vindecare, acuză oboseală, dificultăţi de respirație și dureri în piept. Medicii spun că monitorizarea imagistică este esențială.

Computerul tomograf, analizele de sânge și consultul cardiologic sunt gratuite pentru pacienții post-Covid.

Cele mai grave complicații pe care le pot face persoanele trecute prin boală sunt fibroză pulmonară și boală vasculară pulmonară.

Monitorizarea leziunilor de Covid-19 , care sunt, de obicei, invizibile pe radiografiile toracice, pentru că sunt acele infiltrații - sticlă mată - o imagine tipică pentru boala Covid-19 la computer tomograf, iar remisiunea acestor imagini durează mai mult. De aceea, o dată la trei luni, acești pacienți vin la reevaluare, a precizat Radu Crișan, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi

Pacienții care au avut forme medii și severe de Covid beneficiază de recuperare respiratiorie.

Pacienții care au rămas cu leziuni trebuie să beneficieze de recuperare respiratorie, care nu trebuie făcută după ureche, de pe Facebook, sunt niște pași, se numește cultură fizică medicală, cultură fizică respiratorie, sunt kinetoterapeuți care sunt specialiști din acest punct de vedere și care fac anumite tehnici medicale, de respirație cu pacientul, indică bolnavului ce să facă și au un plan atât fizic cât și respirator, a explicat Radu Crișan, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi

Pacienții care s-au tratat la domiciliu sub supravegherea medicului de familie trebuie să ia legătura cu acesta pentru o evaluare post-Covid.