Evenimente dedicate celor care iubesc cultura, în marile orașe din țară

15 ianuarie 2020, 10:36

O moștenire culturală, care a înfrumusețat literatura românească.  Că-l studiem la Bac sau că îl iubim pur și simplu pt emoția pe care o aduce oricărui secol, Mihai Eminescu rămâne poetul nepereche.

Pentru cei care iubesc cultura am  făcut o lista cu evenimentele din câteva dintre marile orașe din țară.

„Un secol de dor”, la Oradea

Unul dintre cei mai cunoscuți rapsozi ai României, Grigore Leşe, se afla de Ziua Culturii Naționale la Oradea. Bihorenii vor avea ocazia să-l asculte într-un concert, anunțat ca fiind „un regal închinat limbii române”„Un secol de dor”, -așa este denumit spectacolul -eveniment anume programat de Ziua Limbii Române, când se împlinesc 170 de ani de la nașterea celui mai mare poet roman Mihai Eminescu.

Ziua Culturii Naționale, marcată la Craiova

Majoritatea instituțiilor de cultura din Craiova au organizat evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naționale. La Teatrul National MS va avea loc un spectacol cu poezii ale lui Mihai Eminescu și fragmente din corespondența dintre poet și Veronica Micle cu actorii Iulia Colan și Cătălin Vieru, însoțiți de muzicianul Mircea Suchici. Spectacolul va avea loc la ora 17, iar intrarea publicului este libera.

La Colegiul national Carol I se va desfășura o activitate ce face parte dintr-un proiect national, „Carol cultural științific.” Acolo se vor derula 15 ateliere de lucru ce vor purta emblema a 15 personalități, membri ai Academiei Române și personalități marcante ale culturii naționale.

Ziua culturii naționale este sărbătorită și la Biblioteca Județeană Aman. Acolo va fi expusă integral poezia”Luceafărul”, țesută pe o pânză de 7 m.

Expoziții, colocvii, spectacole sau proiecții video la Iași

Mai multe instituții din Iași marchează Ziua Culturii Naționale, prin expoziții, colocvii, spectacole sau proiecții video.

Acum mă aflu la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou. Aici puteți vedea expoziția „Junimea culturală – modernism național și european”. Expoziția include acte ale Junimii, cărți și fotografii rare.

Special pentru această zi, a fost scos din depozitul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și expus publicului ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, dăruit în anul 1881 de către tatăl său, Gheorghe Eminovici. Vizitatorii pot admira ceasul poetului doar astăzi. Celelalte exponate rămân aici până la sfârșitul lunii februarie.

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași a invitat anul acesta scriitori din România, Republica Moldova și Ucraina. Cu toții vor celebra poezia lui Eminescu.

Și la Palatul Culturii sunt programate evenimente. La ora 18.00, publicul va asista la un spectacol vizual pe turnul central al clădirii, moment care va fi organizat simultan cu evenimente similare în marile orașe ale țării.

La Galeriile „Dumitru Grumăzescu” de pe Strada Lăpușneanu, va fi lansat volumul „Luceafărul”, ediție bibliofilă, o carte liliput.

Dacă vă place muzica, mergeți la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași. În această seară, Opera organizează un concert extraordinar, cu un repertoriu adaptat Zilei Culturii Naționale.

La Botoșani va fi acordat Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

Evenimente culturale la Timișoara

De Ziua Culturii Naționale, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș îi provoacă pe timișoreni la… poezie. La versuri pe care toți cei care vor avea drum prin Piața Libertății în seara de 15 ianuarie, le vor putea citi, vreme de o oră, pe unul dintre zidurile viitorului Muzeu Național al Revoluției, actuala Garnizoana Militară. Se va întâmpla de la ora 18.

Pentru a marca 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Teatrul Național Timișoara prezintă spectacolul Eminul meu iubit, un spectacol care are la bază corespondența dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Spectacolul va avea loc de la ora 19.00

Opera Națională Română din Timișoara marchează, pentru prima dată, Ziua Culturii Naționale, printr-un proiect inedit, desfășurat în mijlocul studenților din universitățile municipiului, care sunt invitați la o incursiune în cultura națională, presărată cu muzică, ce include și spectacolul de operă „Tosca” (Giacomo Puccini), ce va fi prezentat în seara de 15 ianuarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite