Evenimente grandioase pregătite la Timișoara, capitala culturală europeană. Toate momentele vor fi transmise de TVR
10 Februarie 2023, 21:05 (actualizat 11 Februarie 2023, 13:37)
(actualizat 11 Februarie 2023, 13:37) | Știrile TVR

Mai e o săptămână până când Timişoara, devine oficial capitală culturală europeană. Evenimentele de deschidere se anunţă grandioase. Vor fi trei zile cu spectacole, concerte şi instalaţii care vor împânzi oraşul. Peste 15.000 de oameni sunt aşteptaţi să ia parte la manifestări, aşa că au fost luate măsuri speciale de securitate.

Piața Unirii, Piața Operei și Piața Libertății vor fi puncte fierbinți pe harta Timișoarei. Mai multe scene, o macara și alte amplasamente sau dispozitive vor apărea în zonă, butaforie și producție tehnică pentru a întregi spectacolele de deschidere din 17 februarie.

”Împreună cu autoritățile locale s-a dezvoltat un sistem de măsuri care presupune închiderea străzilor care duc spre Piața Unirii, astfel încât publicul să aibă loc să intră și să putem deflui piață în cel mai scurt timp”, explică Silviu Scrob, coordonator producție tehnică.

”Vom acționa în punctele principale în pată victoriei și unirii cu antiterorista, sprijiniți de la gruparea mobilă”, ne-a precizat Colonel Nicolae Slev, inspector șef Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș.

În Piața Unirii va exista o platforma specială pentru persoanele cu dizabilități, iar în piața Libertății și în Piața Operei vor fi ecrane de mari dimensiuni, de unde se vor putea urmări concertele. Terasele vor fi desființate temporar, iar unele străzi se vor închide. Și accesul în Piața Unirii ar putea fi restricionat, în cazul în care capacitatea pieței va fi depășită.

Voluntarii vor împărți ceai și vor oferii informații trecătorilor. Ajutoarele vin din toată țară. 1300 de persoane care s-au înscris în programul de voluntariat, români din întreagă țară dar și japonezi și sârbi.

”Vor fi 200 de voluntari și 40 de coordonatori, vor fi îmbrăcați în galben. Vor fi fosrte vizibili în piață și ne vor ajuta”, spune Cristina Pop, coordonator voluntari.

100 de oficiali de rang înalt din 41 de țări de pe 3 continente, vor fi prezenți la Timișoara în weekendul deschiderii anului capitalei, iar în piețe autoritatile au estimat participarea a 15 -16 mii de oameni.

TVR este partener oficial al evenimentul. Toate spectacolele vor fi în direct la TVR1, TVR2, TVR Info și TVR Cultural.