Evoluția situației de la Chișinău | Ziua de marți, marcată de ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova și de o decizie a Parlamentului. O analiză marca „Lumea Azi”

11 iunie 2019, 18:59

După această ședință a Consiliului Suprem de Securitate, șeful statului, Igor Dodon, a solicitat Procuraturii generale și Băncii Naționale să prezinte întreg raportul „Kroll 2”, care conține informații despre investigațiile în cazul fraudei bancare, a precizat Vasile Munteanu, jurnalist TVR Moldova.

Între timp, deși guvernul condus de Maia Sandu începe să fie recunoscut la nivel internațional de marile puteri, totuși puterea reală, pârghiile importante sunt în mâinile Partidului Democrat și ale guvernului interimar condus de Pavel Filip.

În acest moment, nu se știe cum se va ajunge la transferul pașnic al puterii către guvernul condus de Maia Sandu.

VEZI și Republica Moldova: Igor Dodon a anulat deciziile lui Pavel Filip privind dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate

Parlamentul a luat deja o decizie astăzi, prima, și este interesant de ce această decizie – a revenit la legea electorală de dinaintea scrutinului din 24 februarie, cu alte cuvinte vot proporțional și nu mixt, un sistem care a fost criticat de Comisia de la Veneția„, atrage atenția Marian Voicu, jurnalist senior TVR.

Este interesant, pentru că acum Plahotniuc spune să așteptăm decizia Comisiei de la Veneția. Dar atunci când comisia s-a pronunțat și a atras atenția că sistemul de vot mixt nu este unul propriu pentru Republica Moldova, într-o astfel de situație, Plahotniuc nu a dat curs„, a adăugat invitatul Ioanei Dumitrescu.

Lucrurile s-au precipitat peste Prut la sfârșitul săptămânii trecute.

În Parlamentul de la Chișinău, pe întuneric, a apărut o alianță pe care nimeni n-a scontat, nici măcar membrii blocului pro-european ACUM. Aceștia din urmă s-au coalizat cu socialiștii președintelui Igor Dodon, formând o majoritate confortabilă în Parlamentul de peste Prut. Această majoritate a votat un nou guvern condus de Maia Sandu.

Deciziile luate au trecut peste Curtea Constituțională, care anunța sâmbătă dimineață că termenul limită de formare a majorității parlamentare și a guvernului expirase cu o zi în urmă.

Constituția Republicii Moldova prevede un termen de 3 luni pentru formarea guvernului, iar din perspectiva magistraților înaltului for asta înseamnă 90 de zile. Cu alte cuvinte, guvernul putea fi făcut până vineri, 7 iunie.

Socialiștii și pro-europenii susțin însă că termenul limită ar fi fost de fapt 9 iunie, adică duminică. Deși joi seară Igor Dodon avertiza că ar putea dizolva Parlamentul dacă nu se formează un guvern, a doua zi, când obligat de Curtea Constituțională să o facă, președintele a refuzat.

Din acest motiv a fost suspendat preț de o jumătate de oră, cât a durat semnarea decretului de către Pavel Filip, premierul desemnat președinte interimar.

Președintele suspendat Igor Dodon spune că nu recunoaşte niciuna dintre deciziile din ultimele zile ale Curţii Constituţionale, pe care o califică drept o instituţie aservită politic, care ar acţiona în interesul liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

În tot acest timp, în fața Parlamentului au ieșit peste o mie de oameni ca să ceară demisia președintelui Dodon. La microfonul manifestației, însuși Vlad Plahotniuc.

În această atmosferă tensionată, noul premier, Maia Sandu, a convocat prima ședință de guvern, care s-a ținut în Parlament, pentru că în clădirea executivului nu au avut acces. Acolo avea loc altă ședință, cea a guvernului condus de premierul în exercițiu, Pavel Filip.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite