EXCLUSIV | Tinerii români, viitori ingineri și medici în Spania
02 Iulie 2021, 21:26 | Știrile TVR

Tinerii absolvenți români din Spania se pregătesc să devină medici și ingineri. Deși au fost cei mai grei ani de studiu din cauza pandemiei, au obținut rezultate remarcabile. Unii dintre ei ar fi vrut să se întoarcă în țară pentru a se înscrie la facultate însă nu au vrut să renunțe la buletinul românesc, condiție obligatorie pentru admitere. Ce planuri de viitor au, aflăm dintr-un reportaj în EXCLUSIVITATE realizat de jurnalistul TVR, Oana Dobrescu.

Gabriel Burlacu s-a născut în Spania, în Tomelloso, o localitate micuță din Castilla la Mancha unde trăiesc câteva mii de români. El a fost singurul elev român din generația sa care a fost admis la Politehnică, în Valencia. Așa că a venit împreună cu familia să viteze orașul în care își va petrece următorii 5 ani.

Inițial a vrut să se înscrie la facultate în Brașov, însă a renunțat când a aflat că va trebui să renunțe la buletinul românesc în schimbul unui pașaport cu rezidența în străinătate pentru a fi admis. Așa că Gabriel a ales o dublă specializare în cadrul Universității Politehnice din Valencia.

Diana Stroe locuiește în Castellon. A venit în Spania împreună cu familia când avea 9 ani. Principala motivație a fost chiar educația. Anul acesta a absolvit facultatea de Medicină din cadrul prestigioasei Universități Jaime Primero. Părinții i-au fost cel mai mare sprijin în cei 6 ani de facultate.

Acum Diana învață pentru examenul de rezidențiat, iar la vară va lucra într-un centru de sănătate ca medic generalist.

În Spania, puțini tineri ajung să urmeze o facultate. În ultima promoție, din aproximativ două milioane și jumătate de elevi, doar 600 de mii au dat Bacalaureatul.