EXCLUSIV | Uniforme românești „made in China”. Uniformele de luptă ale armatei, făcute de un subcontractor al Adina SRL

5 noiembrie 2018, 17:38

Așa arată hala de producție a firmei Adina SRL din Galați. Managerul ne-a spus că doar 20 la sută dintre cele peste 80000 de uniforme de luptă se cos aici, iar grosul contractului, la un partener din China. Nu am văzut însă în fabrica din țară nici măcar o uniformă de luptă a Armatei române. Cele câteva zeci de angajate făceau uniforme pentru elevii școlilor militare.

Reprezentanții firmei gălățene nu au dorit să vorbească în fața camerei despre problemele legate de scămoșare și decolorare apărute în primul lot. Au preferat să transmită răspunsurile în scris. Producătorul susține că s-a găsti o soluţie pentru ca uniformele să nu se mai scamoşeze.

Soluția care s-a dispus a fost ca în continuare, păstrându-se neschimbate caracteristicile stabilite în specificația tehnică, firele utilizate la țesere să fie torsionate (răsucite) astfel încât infășurarea filamentelor fibrelor să asigure integritatea și rezistența la factorii de gătare mult mai bine în purtare.”

Managerul firmei nu ne-a spus şi care este soluția pentru ca uniformele să nu se mai decoloreze. A ținut să precizeze că este foarte important ca militarii să le spele respectând cerințele de pe etichetă. Un lucru aproape imposibil în Afganistan, de exemplu. În legătură cu uniformele care au venit cu nuanțe diferite direct din fabrică, reprezentanții Adina srl susțin că problemele de acest gen au apărut la un lot de 1500 de bucăți pe care armata l-a cerut mai repede, pentru Parada de 1 Decembrie de anul trecut.

Este posibil ca fiind prima producție a acestei țesături în sistem industrial- până la „așezarea” culorilor – să fi rezultat ușoare diferențe de nunață la unele din cele cinci culori care compun fiecare din cele trei variante de camuflaj. Însă aceste diferențe de ton s-au încadrat în prevederile standardului de țesătură, respectiv o jumătate de ton pe culoare.

Reprezentanții firmei gălățene au căutat pe internet și ne-au arătat că și alte armate, inclusiv cea americană, au avut probleme cu uniformele.

Firma Adina SRL are în jur de 70 de angajați constant. Anul trecut  a avut un profit de peste jumătate de milion de lei și o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de lei. Managerul ne-a declarat că în urmă cu câțiva ani firma sa a lucrat pentru aviația suedeză: a livrat peste 9000 de combinezoane de zbor în decurs de trei ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite