EXCLUSIV. Facturi ”de infarct” la curentul electric pentru comercianții italieni. ”Vom fi nevoiți să mai renunțăm la comenzi pentru a face economie”

22 septembrie 2022, 16:32

Fabrizio are o afacere de familie, trei magazine alimentare în apropiere de Udine. Facturile la curent pe ultimele 2 luni sunt de aproape 11 de mii de euro pentru un singur magazin. A decis să închidă unul dintre magazine, iar acum evaluează dacă mai poate susține afacerea. În total, pentru toată vara, are de plătit peste 22 de mii de euro.

Fabrizio Madrassi – comerciant: Un lucru nesustenabil pentru noi, pentru că avem o afacere mică, avem doi angajați, suntem eu și soția mea care lucrăm enorm zilnic. Eu am și locul meu de muncă pe lângă, iar cu toate astea nu reușim să acoperim toate cheltuielile. Acum îmi notez consumul în fiecare zi după ce am închis mare parte din frigidere, vedem ce ne rămâne, iar din ce ne rămâne vom fi nevoiți să mai renunțăm la comenzile de marfă.

Gabriele este gelatier și împreună cu soția și fiica se întrețin din afacerea familiei. Acum s-a trezit cu facturi de cinci ori mai mari decât vara trecută. Pentru aceeași perioadă și același consum, are de plătit aproape 7000 de euro față de 1400 cât a fost anul trecut.

Sincron Gabriele Dal Ben – gelatier: Va trebui să reduc orele de muncă. În cazul meu, va trebui să nu mai deschid dimineața, ci doar de dupa-amiază până seara. Vacanța o am de obicei în decembrie, când închid în acest an voi analiza însă dacă voi închide chiar și două luni.

Reprezentanții comercianților spun că ajutorul poate veni doar de la stat, iar cele mai afectate sectoare sunt cel al panificației și cel hotelier.

Sincron Fabio Passon – vicepreședinte Confcommercio Udine: Unele hoteluri, și în regiunea noastră, au decis să închidă când nu e necesar, de exemplu să rămână de Crăciun și în sezon și să închidă în afara sezonului, pentru că numărul clienților nu e suficient să justifice deschiderea hotelului și încălzirea lui.

Mulți comercianți au decis să își afișeze facturile în vitrina magazinelor în semn de protest, dar și pentru a justifica majorarea de preț față de clienți. Ei solicită Guvernului măsuri urgente și vor să se rămână la ora de vară pentru a fi mai puțin timp întuneric și astfel să economisească energie.

Înaintea alegerilor parlamentare din 25 septembrie, fiecare partid promite că va veni în ajutorul comercianților. Fratelli d’Italia, preferat în sondaje, asigură plafonarea prețului la gaz și energie și exploatarea zăcămintelor de gaz naționale.

Lega Nord, un alt partid de dreapta crede că soluția este energia nucleară, în timp ce formațiunea politică a actualului ministru de Externe, Luigi di Maio, promite italienilor că statul va suporta 80 la sută din facturile comercianților până la finalul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite