EXCLUSIV. O familie din Irak a plătit 12 mii de dolari pentru a fi dusă în Italia, dar a ajuns în centrul pentru refugiați din Galați

4 octombrie 2017, 20:42

Tark Marinan, de 43 de ani, și sotia lui, de 37, aveau o viață liniștită în orașul irakian Kirkuk, la câteva sute de kilometri de granița cu Turcia. El era taximetrist, ea antrenor de fitness. Își creșteau cei 4 copii, doi băieți și doua fete, de 2,6, 10 și 12 ani.

Când a început războiul, totul s-a schimbat, iar teama că nu vor mai prinde ziua de mâine i-a îndemnat să vândă tot ce aveau de valoare: bijuteriile ei, mașina, lucruri de prin casă şi, cu banii strânşi, să plece. Pe 17 iunie au părăsit pentru totdeauna Irakul și au ajuns în Istanbul. Aici, orice refugiat știe că va găsi călăuze către Europa occidentală, într-o cafenea din marele oraș.

Au urcat apoi pe un vapor care a plecat spre Europa. Dar au ajuns să plutească în derivă mai mult de o zi. Au fost clipe înfiorătoare.

În loc să ajungă în Italia, au ajuns în România. Au cerut azil și stau în centrul de refugiați de la Galați, care este ocupat în proporție de 70%.

Spre deosebire de alți ani, acum sunt foarte mulți copii aici.

Toți refugiații cer azil politic în România, lucru care le permite să primească 10 lei pe zi pentru mâncare, 6 lei pentru alte cheltuieli sau transport, dar și 167 de lei pentru achiziționarea de haine. Ei au dreptul de liberă circulație și pot părăsi centrul în fiecare zi. Sunt însă obligați să revină până la orele 21.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite