EXCLUSIV. Povestea Liceului de Fete „Principesa Elena” din Brașov

13 octombrie 2019, 20:55

La scurt timp după venirea în țară a Principesei Elena, liceul de fete din Brașov i-a luat numele. Era o mândrie să fii elevă în perioada interbelică la Liceul de Fete „Principesa Elena” și abia comuniștii aveau să-i schimbe numele în 1948.

Mama Sânzianei Migia, Valeria Căliman a fost profesoară de limba română la Liceul Principesa Elena din Brașov şi fiica lui Valeriu Branişte, unul dintre făuritorii Unirii din 1918. Iubeau toți Familia Regală.

Curând, Carol nu va mai face un secret din relațiile sale extraconjugale. Deşi se simţea umilită, Principesa Elena nu-și va arăta suferința. Fuma mult, slăbise îngrozitor, după cum scria chiar Regina Maria în jurnalul ei.

Românii care aflaseră problemele cuplului princiar admirau atitudinea demnă a Principesei Elena.

În 1948, după ce comuniştii au schimbat numele liceului, părinţii Sânzianei Migia au fost o vreme arestaţi, dar mai apoi mama ei, Valeria Căliman, care suporta greu comunismul, a devenit corespondent secret la postul de radio Europa Liberă. Acolo le vorbea romanilor şi Regele Mihai, aflat împreună cu Regina Mamă în exil.

După ce Regele Carol al II-lea  şi-a exilat soţia, multe din operele de caritate ale Principesei Elena i-au fost atribuite eronat sau voit surorii lui, Prinţesa Ileana, tocmai pentru ca românii să uite de mama Regelui Mihai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite