EXCLUSIV Afganistan, un an sub talibani | Jurnalismul, o profesie periculoasă. Hossai Ahmadzai, prezentatoare de știri: Trebuie să facem ce ne cer talibanii. Noi suntem bucuroase că ne lasă să muncim
26 Septembrie 2022, 19:06 (actualizat 26 Septembrie 2022, 20:48)
(actualizat 26 Septembrie 2022, 20:48) | Știrile TVR

Afganistanul a pierdut 60% dintre jurnaliști de când talibanii au revenit la putere, puțin mai mult de un an. În această perioadă, 40% dintre organizațiile media din această țară au dispărut. Datele au fost date publicității de Reporteri fără Frontiere, organizația franceză care apără drepturile ziariștilor și care are statut de consultant la ONU. O echipă a TVR s-a documentat și a filmat aproape două săptămâni în Afganistan și a stat de vorbă inclusiv cu jurnaliști locali. Un reportaj exclusiv din Kabul de Adelin Petrișor și Mihai Florea.

Ea este Hossai Ahmadzai, are 25 de ani și este prezentatoare la cea mai mare televiziune de limba paștună din Afganistan, Shamshad TV.

Hossai își pune mască pentru că urmează să intre în emisie. În urma cu câteva luni, talibanii au hotărât că femeile care apar la TV trebuie să-și acopere fața.

Hossai Ahmadzai, prezentatoare de ştiri: "La început a fost greu. Cum poate o femeie să prezinte știri cu fața acoperită? Trebuie însă să facem ceea ce talibanii ne cer. Noi suntem bucuroase că ne lasă să prezentăm, să muncim. Nu e ușor, dar o putem face".

Datele publicate de asociațiile profesionale internaționale au arătat că e foarte greu să fii jurnalist în Afganistan. Este însă și mai complicat și mai periculos să fii femeie jurnalist în această țară.

Hossai Ahmadzai, prezentatoare, Ashamshad TV: "Este foarte greu pentru jurnalistele care lucrează aici din cauza limitărilor pe care talibanii le-au impus, mai ales fetelor care sunt reporter, celor care fac teren. (...) În trecut am avut foarte multe programe de divertisment, dar acum talibanii le-au interzis. Nu mai avem voie să difuzăm muzică."

Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, de când au venit talibanii la putere, Afganistanul a pierdut peste 200 de organizații de presă din aproape 550.

Francisco Equiza, Misiunea ONU în Afganistan: "Am văzut diverse organisme de presă care au dispărut din cauză că nu au mai avut bani, finanțare. Economia a luat-o în jos, afacerile nu au mai mers din multe motive și așa a dispărut sursa de finanțare."

Același raport al organizației Reporteri fără frontiere arată că, într-un an, Afganistanul a pierdut peste 7.000 de jurnaliști din cei aproape 12.000 câți erau înainte de transformarea țării în Emirat.

Talibanii susțin că ei nu au nicio vină și că respectă libertatea presei.

Adelin Petrișor, jurnalist TVR: "Potrivit Națiunilor Unite, în ultimul an au fost înregistrate 173 de abuzuri împotriva jurnaliștilor sau a celor care îi sprijineau. În 163 de cazuri au fost implicate chiar autoritățile."