EXCLUSIV Afganistan, un an sub talibani | Sărăcia, cea mai mare problemă: „Mulțumesc lui Dumnezeu, viața e bună, dar nu găsești de muncă”. Pe cine dau vina autoritățile. Un reportaj de Adelin Petrișor și Mihai Florea

24 septembrie 2022, 21:16

O piață situată aproape de centrul capitalei Kabul. Aici se adună zilnic foarte mulți afgani care caută de muncă. Au un căruț sau o roabă cu care se oferă să care marfa.

De când au venit la putere talibanii, nu prea mai avem de muncă, e greu să ne câștigăm banii. E din ce în ce mai complicat să găsesc ceva. Sunt 9 membri ai familiei mele pe care îi întrețin, dar nu prea găsesc de muncă.

Mulțumesc lui Dumnezeu, viața e bună, dar nu găsești de muncă, nu avem slujbe.

Cei doi bărbați cu care am stat de vorbă câștigă într-o zi bună 200 de afgani, cam 12 lei, iar într-una slabă 50 de afgani, puțin sub 3 lei.

Problema e că nu găsesc mereu oameni dispuși să îi angajeze.

Din nefericire, poveștile lor nu sunt singulare. Sunt milioane de afgani care trebuie să-și întrețină familii numeroase cu sub un dolar pe zi.

L-am întrebat pe Latif Nazary, ministrul adjunct al Economiei în guvernul taliban, cum se descurcă afganii de rând. Preț de 20 de minute a vorbit despre stabilitatea monedei naționale, despre prețul mic al alimentelor, despre lipsa corupției. Demnitarul a lăudat guvernul nerecunoscut de nicio țară din lume, susținând că a reușit să facă un buget.

Când a venit vorba despre probleme, Lazary a declarat că toate vin din afară, mai ales dinspre SUA și Occident.

Latif Nazary, ministrul adjunct al Economiei: Dacă judecăm corect, putem spune că Afganistanul a avut în ultimul an și câteva progrese, dar și probleme. Cea mai mare problemă e că, în momentul în care țara a devenit Emirat, SUA au înghețat banii Afganistanului. Sancțiunile americanilor și ale altor țări au provocat poporului afgan cele mai mari probleme. Partea bună acum e că oamenii susțin noua conducere pentru că a adus independența. Înainte, acest lucru nu se întâmpla.

Imediat după ce talibanii au luat puterea, SUA au înghețat 7 miliarde de dolari, iar alte câteva state încă 2 miliarde.

Națiunile Unite susțin că, pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan, au nevoie doar pentru acest an de 4,4 miliarde de dolari.

Francisco Equiza, Misiunea ONU în Afganistan:E nevoie de asistență umanitară când cineva nu poate pune mâncare pe masă, când cineva poate muri de ceva ce ar fi putut fi prevenit, ca holera sau gripa, când cineva nu are un adăpost, un cort, ca să poată avea o viață normală, sau când cineva nu are acces la apă potabilă, ca să bea, să gătească etc. Conceptul definește pe cineva care, dacă ajutorul nostru nu e acolo, e în pericol să sufere sau chiar să moară.

Reprezentanții ONU susțin că până acum au adunat doar jumătate din banii de care au nevoie ca să mențină pe linia de plutire zecile de milioane de afgani. Organizația ar mai avea nevoie de încă 2,2 miliarde de dolari doar pentru anul în curs.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite