EXCLUSIV Crăciun în vreme de război. La Cernăuți, alarmele antiaeriene trec neobservate. Cum petrec membrii comunității românești – îngrijorări și speranțe pentru viitor

6 ianuarie 2023, 21:15

E Ajunul Crăciunului pe rit vechi, cum încă îl sărbătoresc mulți ucraineni, iar în centrul Cernăuțiului împodobit de sărbătoare, oamenii fac ultimele cumpărături.

Alarma antiaeriană trece neobservată. De la începutul războiului sună mereu și lumea s-a obișnuit.

Diana și Ivan sunt în clasa a V-a și au ieșit în oraș cu Steaua, la fel cum fac de Crăciun copiii și în România. Dar ei strâng bani pentru soldații care luptă pe front. Pe fundal se aude continuu huruitul generatoarelor.

Cernăuți a fost ferit de bombardamente de la începutul războiului, dar sunt mereu întreruperi de curent.

CITEȘTE și Cernăuți – Ajun de Crăciun cu alarme antiaeriene și huruit de generatoare. Corespondență de la trimisul special al Știrilor TVR, Ramona Avramescu

Tot pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul și românii din Bucovina de Nord. Pentru cei din Herța, în schimb, Crăciunul a fost pe 25 decembrie.

Aurica Bojescu, preşedinta Uniunii Interregionale, Comunitatea Românească din Ucraina:Întotdeauna s-a sărbătorit, pe timpul chiar și al Uniunii Sovietice, s-a sărbătorit și pe stil nou, și pe stil vechi. Ne-a felicitat atâta lume și parcă în suflet sărbătorim totuși de două ori.

Dar Crăciunul vine și cu îngrijorări pentru comunitatea românească din Ucraina. Legea minorităților, promulgată la sfârșitul anului de președintele Zelenski, le restrânge semnificativ dreptul la învățământ în limba maternă.

Aurica Bojescu, preşedinta Uniunii Interregionale, Comunitatea Românească din Ucraina: „Situația cum suntem noi, românii din Ucraina, unde predomină limba ucraineană la televiziune, în mass-media, copiii au nevoie limba ca să fie vie, să înțeleagă sensul cuvintelor, nu numai să traducă dintr-o limbă în alta noțiuni și cuvinte la întâmplare. Deci pentru a avea un nivel suficient de pregătire pentru ca noi să putem avea studenți buni, după aceea cadre în toate domeniile cu o pregătire foarte bună.”

Maria Toacă Andrieș, preşedinta Societăţii „Doamnele Române”: „Românii luptă pe front, dar lumea-i din trecut, din primii ani când Ucraina lupta pentru independență, pentru eliberarea de imperiul sovietic, rus, românii tot timpul au fost alături de ucraineni când ei încă n-aveau stat și nici steagul lor bicolor nu era emblemă, nu era drapelul de stat, ieșeam noi cu tricolorul, ei cu bicolorul, eram prieteni, eram frați”.

Problema drepturilor minorității române a fost discutată recent la telefon de președinții României și Ucrainei.

Potrivit Palatului Cotroceni, Volodimir Zelenski s-a declarat deschis ca românii din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană de la noi din țară. În comunicatul președintelui Ucrainei nu există însă nici o referire la tema minorităților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite